- 5. 12. 2025
- Svátek má: Jitka
Aktuálně
-
28. listopaduHlavně klid...
28. listopadu spustíme nový spot, kterým chceme divákům dopřát trochu klidu v hektické době před Vánoci. „Ze všeho, co se na nás před svátky valí, má člověk pocit, že neustále něco musí. Chceme lidem dopřát chvilku klidu. Nic nám neuteče, když si dáme pauzu. Spíše naopak k nám spousta věcí přijde,“ říká spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.
Další 90vteřinový mikrofilm z dílny Jiřího Mádla
Nový klip, jehož sdělením je „Hlavně klid“, opět vznikl v režii Jiřího Mádla, který pro nás již dříve natočil oceňované spoty „Svět se zbláznil, držme se“ a „Radosti byly a budou“. Stejně jako tehdy, i tentokrát režisér a scenárista Jiří Mádl nedostal zadání prodat pivo, ale vytvořit atmosféru – v tomto případě atmosféru klidu a ticha uprostřed ruchu. Ostatně, ani tentokrát se pivo ve spotu neobjeví.„Lidi jsou unavení z toho, jak všechno musí být perfektní a hned. Tak jsme si řekli, že natočíme něco úplně opačného. Něco, co nás zpomalí a uklidní,“ říká ředitel marketingu Tomáš Lipták. Spot sleduje drobné okamžiky rodinného soužití, spolupráce, radosti i tolerance. „Hlavně klid“ vystihuje, o co v klipu jde a co chce pivovar divákům vzkázat.
Osvědčená sestava: Bernard – Mádl – Dawson
Produkci i tentokrát zajistila společnost Dawson production vedená Monikou Kristl. Stejný tým stojí za předchozími spoty, které měly velký ohlas, ať už například v době lockdownu, nebo v nedávné minulosti s reklamou na nealkoholické pivo Bernard s přírodní grepovou šťávou.Kde spot uvidíte
Poprvé bude spot odvysílaný v České televizi 28. listopadu večer, následovat budou další televize a sociální sítě. Kromě 90vteřinového klipu je připravena také 10vteřinová varianta. Spot můžete zhlédnout od 28. 11. od 20:00 např. na YouTube.Nový spot Rodinného pivovaru Bernard „Hlavně klid“
scénář, režie: Jiří Mádl
kamera: Martin Žiaran
zvuk: Viktor Ekrt
střih: Filip Malásek
produkce: Dawson production, Monika Kristl -
10. října
Ultrapako v Humpolci
Na besedu do Návštěvnického centra Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci dorazil ultracyklista Daniel Polman. Jeho film a vyprávění především o extrémním závodu NorthCape – Tarifa zcela zaplnilo společenský Sládkův sál. Návštěvníci se dověděli řadu zajímavostí, detailů a drsných i úsměvných momentů z tohoto 7 381 km dlouhého putování s převýšením 80 000 metrů. Český sportovec v roce 2022 trasu extrémního závodu ujel s velkým náskokem nejrychleji ze všech účastníků.
Sportovec z Nové Paky, který absolvoval řadu dálkových jízd a závodů, si pro svoje extrémní sportovní výkony vysloužil přezdívku Ultrapako. Letos absolvoval trasu slavného cyklistického závodu Tour de France. Trasu legendární „staré dámy“ na rozdíl od profesionálů, které doprovází celé týmy s trenéry, techniky, maséry a kuchaři, projel zcela sám, bez jakékoliv podpory. Zatímco profesionální závodníky z cíle etapy na start další převáží auta či autobusy, Daniel přejezdy absolvoval sám na kole. Ve výsledku ujel 6 000 kilometrů s 86 000 metry převýšení, to celé za 19 dní. Profesionálové ujeli 3 338 km, nastoupali o 30 výškových kilometrů méně než „Danda“ Polman.
Daniel Polman (* 14. října 1979 Nová Paka) je český novinář, spisovatel, cyklista a extrémní sportovec. Od narození žije v Nové Pace. S manželkou vychovává dvě dcery. Pracuje jako spisovatel, vydavatel, ze své sportovní činnosti připravuje přednáškové show a filmové projekce. Působil jako šéfredaktor časopisu Lidé&hory, přispívá do několika různých periodik. Je českým rekordmanem v cyklistické čtyřiadvacetihodinovce (911 km), třetím českým finišerem závodu Race Across America (4960 km).
Nejbližší akcí Návštěvnického centra bude přednáška „AI 5.0: Budoucnost je teď“. Kdo si nechce nechat ujet vlak v dynamicky se rozvíjející oblasti, může se přidat k akci, která se odehraje 13. října v 9:00. Tématem provede přední expert a školitel umělé inteligence Jiří Panuška.
Vstupenky a bližší informace najdete na www.navstivtebernard.cz -
8. října
Každé poctivé pivo začíná láskou
V pondělí jsme u nás v pivovaru předali dalším hostinským ocenění Certifikovaná hospoda, protože naše pivo hýčkají od sklepa až po poslední kapku.
Naším společným motorem jsou kromě řemesla i srdce a radost z pohledu na spokojené štamgasty.Kluci a holky za výčepy, děkujeme, že s námi jdete vlastní cestou!
Na kvalitu, na zdraví.Nově ocenění Cetifikovaná hospoda obdrželi:
Chaplin restaurant - Ústí nad Orlicí
Bar Malá Scéna - Ústí nad Orlicí
Bernard Bar Litvínov - Litvínov
HogoFogo Bistro - Ostrava
Uko family a wellness resort - Bedřichov
Music Bar - Vyškov
Pizzerie Palermo - ŠumperkVšech 37 certifikovaných hospod naleznete ZDE.
-
3. října
Příroda, odpočinek u vody a dobré pivo
Máme pro vás tip, jak strávit krásné tři dny, ve kterých spojíte divokou přírodu, setkání se zvířaty, dotek industriální historie i vodní radovánky. Zvolte stylové ubytování na úpatí Krušných hor u Kamencového jezera v rekreačním centru Hřebíkárna v Chomutově. Kromě komplexních služeb pro celou rodinu tu můžete počítat se skvělou kuchyní a naším pivem.
Pátek: Příjezd, ochutnávka a relaxHřebíkárna je synonymum pro útulné ubytování v klidu Bezručova údolí. Apartmány nabízí pohodlí a zázemí pro rodiny s dětmi. Na sklonku dne si užijete večeři v Bernard Pubu – na čepu mají naši oblíbenou Jedenáctku, ale vychutnat si tu můžete i naše speciály. K tomu třeba burger s pivní omáčkou, čerstvého pstruha z pece nebo českou klasiku, děti ocení speciální menu pro menší strávníky. A třeba si už po příjezdu vychutnáte malou procházku po okolí do Bezručova údolí nebo odpočinek v sauně.
Sobota: Od vlků k vodě nebo do ChomutovaSobotní dopoledne ideálně zahájíte v Zooparku Chomutov – největším přírodním zooparku u nás. V prostorných výbězích tu žijí zubři, losi, vlci, rysi, medvědi i vydry. Děti nadchne Safari expres, sezónní dětská farma i možnost pohladit si ovce nebo poníky. Pro rodiče nechybí kavárny a občerstvení. Počítejte se dvěma až třemi hodinami chůze, sportovní obuv se hodí! Na oběd se vrátíte do Hřebíkárny – zkuste třeba Bernard IPA ke svíčkové nebo guláši.
Odpoledne si naplánujete podle aktuálního počasí: v létě třeba koupáním v unikátním Kamencovém jezeře bez sinic, nebo procházkou centrem Chomutova se zastávkou u kostela sv. Kateřiny a v kavárně Café Atrium. Den zakončíte opět v příjemném prostředí Bernard Pubu s Bernardem 12° a dobrou večeří.
Neděle: Industriál a vodní hrátkyNedělní dopoledne přinese nevšední zážitek – Podkrušnohorské technické muzeum. Atmosféra autentického hlubinného dolu, v němž se muzeum nachází, podtrhuje vystavené historické exponáty. Muzeum umožňuje návštěvníkům mimo jiné "fárání" do uměle vytvořené štoly. Expozice ukazují zvyky, obyčeje a tradice spojené s hornickým životem a obnovou krajiny narušené důlní činností.
Po industriálním dopoledni přijde zasloužený relax v Aquasvětě Chomutov. Tobogány, divoká řeka, brouzdaliště pro nejmenší, plavecký bazén i saunový svět – ideální tečka před odjezdem.Pro koho je výlet ideální?
Tento třídenní program nadchne rodiny s dětmi, páry i aktivní turisty. Spojuje přírodu, industriální historii a zábavu u vody – a to všechno s pohodlím a gastronomickým zázemím Bernard Pubu.
Shrnutí víkendu:
• pátek – příjezd, Bernard Pub a procházka do Beručova údolí
• sobota – Zoopark Chomutov a Kamencové jezero / centrum města
• neděle – Podkrušnohorské technické muzeum a Aquasvět Chomutov
A bonus? Po celý víkend budete mít po ruce skvělé pivo Bernard
-
26. záříČerný je zlatý!
Letošní Dny českého piva slavíme naším Černým ležákem. Máme proto dvojnásobnou radost, že toto pivo získalo na degustační soutěži České pivo ve své kategorii první místo. Tomu říkáme oslava! Cenu si převzal náš vrchní sládek Josef Vávra (na snímku uprostřed).
Na vítězství a na zdraví svatováclavským Černým ležákem Bernard! -
26. září
Chmel z Vysočiny už voní v pivu
Sklidit, usušit, použít. Netrvalo dlouho a chmel, který ještě před nedávnem dozrával na svahu nad městem, už posloužil svému účelu. I letos připravujeme tradiční podzimní speciál, ležák s chmelem, který vyrostl na nejvýše položené chmelnici v ČR.
Koření pro edici Ležáku s chmelem z Vysočiny skutečně uzrálo na Vysočině, u nás v Humpolci, v nadmořské výšce 560 metrů. Ještě předloni chmel pro tento sezonní speciál rostl na zahradě našeho vrchního sládka Josefa Vávry, ale pro stále oblíbenější pivo už nebyla kapacita dostačující. Proto vznikla na volném slunném pozemku za městem téměř na dohled od pivovaru malá experimentální chmelnice.
Chmel tu roste a zraje až v trojnásobné nadmořské výšce než v typicky chmelařských regionech. „Zdejší chmel je dobrý, plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami, bez problémů použitelný. A pivo z něj uvařené lidem chutná, těší se na něj,“ zhodnotil kvalitu zde rostoucí veledůležité ingredience pro výrobu piva vrchní sládek Josef Vávra.
Letos pivovar připraví asi 200 hektolitrů tohoto oblíbeného pivního speciálu, k ochutnání by měl být na přelomu listopadu a prosince.
Chmelnici jsme založili v květnu 2023 s pomocí studentů místní České zemědělské akademie. Vysadili jsme zde celkem 144 rostlin šesti druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Rubínu, Harmonie, Sládku, Vitalu a Saaz late.
-
22. září
V rajhradské sladovně se až do léta nezastaví
Humnová sladovna je jedinečný „organismus“. Její provoz závisí na venkovní teplotě a jeden proces navazuje na další, takže když se tu jednou pustí do práce (z velké části manuální), nemohou ji jen tak zastavit. V naší sladovně v Rajhradě u Brna se nyní rozběhla tzv. sladovací kampaň – tedy nová sezona. Proces, který se zastaví zase až příští léto s příchodem vyšších teplot.
Na začátku nové kampaně požehnal práci a lidem ve sladovně převor Naum a páter Tomáš Holý z místního benediktinského kláštera. Tři desítky zaměstnanců se v nepřetržitém provozu nezastaví až do června, kdy bude kvůli vyšším teplotám výroba opět přerušena.
„Slad tu vyrábíme tradičními postupy, které vyžadují hodně ruční práce a cit pro surovinu. Tyto postupy nám umožňují dosahovat vysoké kvality sladu, na kterém stojí typický český ležák,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Pět tisíc tun sladu, osm tisíc tun ječmene
„Za uplynulou sezonu jsme vyrobili více než pět tisíc tun sladu. Největším odběratelem zůstává Rodinný pivovar Bernard, pravidelně náš slad míří i do minipivovarů a také do zahraničí. Aktuálně jednáme s potenciálním zákazníkem v Japonsku,“ uvedl sladmistr Václav Štursa. Za uplynulou sezonu sladovna vykoupila od zemědělců z okolí a z Vysočiny osm tisíc tun sladovnického ječmene.Tradiční postupy a moderní technologie
Rajhradská sladovna vyrábí slad klasickým způsobem, kde klíčí namočený ječmen rozprostřený v nízké vrstvě na podlahách (humnech). Proces klíčení na humnech včetně orání (obracení zrna) dodává sladu jedinečné vlastnosti, které jsou nenahraditelné pro výrobu kvalitních piv, zejména tradičních českých ležáků. Pro ideální proces je nutná nižší teplota, které nelze v letním období dosáhnout. Proto se výroba přerušuje, odstávka se využívá na údržbu, opravy a modernizaci provozu.Více než 150letá sladovna využívá i nejmodernější technologie jako optický třídič. Zařízení dokáže zkontrolovat každé jednotlivé zrnko ječmene, které sladovnou projde, a vyřadí ta, která nejsou v pořádku. Rajhradská sladovna je v tomto ohledu v Česku unikátní.
Přežila dva požáry, slad nahradily zbraně
Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výroba byla obnovena v roce 1951.