Chybí Vám někde Bernard na čepu? Napište nám
Je více než čtyři tisíce míst, kde si můžete dát naše čepované pivo. A jsou místa, kde naše pivo není, ale být by mohlo. Dejte nám o nich vědět, podíváme se, co se s tím dá udělat. Napište nám e-mail na michal.strnad@bernard.cz.
Dej bůh štěstí!
Další zprávy
-
10. července 2024
Největší na světě
Málo se o ní ví, ale je největší svého druhu na světě. V Rajhradě u Brna stojí už 152 let sladovna, ve které vzniká základní surovina pro výrobu našeho piva. Dosud se tu pracuje tradičním způsobem, který je z významné části manuální. „Je to nákladný a pracný způsob, ale takto vyrobený slad je nejvhodnější pro vaření dobrého českého ležáku,“ vysvětluje generální ředitel Sladovny Bernard Josef Vávra. Tradice ovšem nebrání zde využívat nejmodernější technologie pro kontrolu surovin a úspory energií.
O založení sladovny se v roce 1872 zasadila skupina místních rolníků s podporou rajhradských benediktinů. Cílem bylo zajistit si odbyt obilí za výhodné ceny. Sladovna se brzy musela vypořádat s hospodářskou krizí, v roce 1919 pak skoro celá shořela, opravený areál znovu vážně poškodila druhá světová válka, namále měl podnik ještě jednou na sklonku devadesátých let minulého století. Sladovnu určenou k uzavření ale koupil Rodinný pivovar Bernard. „Chtěli jsme mít všechny suroviny pod kontrolou,“ vysvětluje Josef Vávra, proč se se spolumajitelem Rodinného pivovaru Bernard Stanislavem Bernardem v roce 2000 rozhodli sladovnu koupit.
Dnes sladovna ročně zpracuje asi osm tisíc tun kvalitního ječmene z jižní Moravy a z Vysočiny, vyprodukuje šest a půl tisíce tun sladu určeného pro výrobu českého ležáku. „Hlavním odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, další slad odebírají desítky menších pivovarů a minipivovarů, část produkce jde na export,“ uvádí Josef Vávra.
Tradice a moderní technologie
Stejně jako před 150 lety tu i dnes ručně rozprostírají máčený ječmen na humnech – podlahách, kde za nízké stabilní teploty zrní klíčí a čeká na další zpracování. Tradiční postupy ale nebrání použití moderních technologií. Zapojení rekuperační jednotky snížilo spotřebu plynu potřebného pro sušení sladu až o polovinu, fotovoltaické panely šetří přírodu i náklady sladovny v energetických špičkách.
Sladovna Bernard je jediná sladovna v České republice, která má supermoderní optický třídič. Kamery třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z obilí proudem vzduchu vyfoukne. „Cílem je minimalizovat přítomnost mykotoxinů a dalších nežádoucích látek ve sladu. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem pro co nejkvalitnější pivo,“ vysvětluje Josef Vávra, který je také vrchním sládkem největšího odběratele sladu, Rodinného pivovaru Bernard.
-
8. července 2024Vše o čepování na jednom místě
Jak se starat o trubky, jak správně načepovat pivo, na co si dát pozor…
Krátká videa, srozumitelné texty, spoustu tipů, triků a zkušeností, které vám pomohou k nejlepšímu zážitku z čepovaného piva.
Pojďte na to: www.bernard.cz/kvalita
-
8. dubna 2024Školení a akce s kolegy v pivovaru
Prostor ve Sládkově sále v pivovaru Bernard je skvělé místo, kde uspořádat teambuilding, netradiční vánoční večírek, firemní školení, akci pro obchodní partnery nebo i menší konferenci. Je vybavený potřebnou audiovizuální technikou a má dostatečnou kapacitu. Akci můžete doplnit zážitkovým programem v pivovaru. O catering se postará tým z naší Pivnice Na Štokách. To vše v srdci Vysočiny, na půl cesty mezi Prahou a Brnem.
Akci můžete doplnit dalším zážitkovým programem, který náš pivovar nabízí. Co třeba degustace piva nebo škola čepování?
Prostor i program vám rádi upravíme na míru podle vašich přání.
Více informací o firemních akcích naleznete ZDE. -
24. dubna 2024Pivovarem bude znít Dasha
27.5.2024 od 19:00 v Návštěvnickém centru Bernard
Dasha. Její sametový hlas slýcháme v oblíbených televizních a rozhlasových pořadech, ve svém širokém repertoáru má nádherné vlastní i převzaté skladby napříč mnoha žánry – od popu a soulové hudby až k muzikálovým melodiím.
Jsme opravdu rádi, že vás můžeme pozvat na koncert této milé dámy a vynikající zpěvačky, který se odehraje u nás v Návštěvnickém centru Bernard 27. května v 19 hodin. Dashu podpoří elitní muzikanti, kteří se sešli v kapele Pajky Pajk.
Vstupenky zakoupíte online nebo na recepci návštěvnického centra denně od 9 do 20 hodin.Vstupenky na koncert a celý kulturní program naleznete ZDE.
-
8. dubna 2024Posíláme dobré zprávy v lahvích
Vylepšili jsme si lahvovnu. To je místo, kde se „na pětníku“ děje opravdu hodně věcí, a všechno tu musí naprosto perfektně šlapat. A tak muselo pár mašin ven, a dovnitř jsme dali nové. Modernizace přinesla vyšší spolehlivost etiketovacího stroje, nové dopravní cesty a především kvalitnější zavírání lahví s patentním uzávěrem.
-
8. dubna 2024Styl čepování hladinka
U nás nejrozšířenější způsob čepování, a to na jeden zátah. Pivo tak má říz, pěna je hustá jak šlehačka, tekutá a sametová. Aby byla hladinka dokonalá, podmínkou je čepovat do perfektně čistého, mokrého a na teplotu piva vychlazeného džbánku. To ostatně platí pro jakýkoliv způsob podávání piva.