Co říká pěna 2. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká. A nemusíte být zrovna zkušení pivaři, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme.
V předchozím díle jsme si ukázali, jak to má vypadat, když je pivo dokonale načepované. Dnes se podíváme, co znamená, když pivní pěna dělá na sklenici malou čepičku.
Výčepní nejspíš čepoval pivo na dva zátahy. Někdy v pivní pěně zůstane jedna větší bublina. Ta se tam dostane spolu s pivem ve chvíli, kdy výčepní noří koncovku kohoutu opakovaně do rozčepovaného piva. Nemusíte ji propichovat, ona za chvíli zmizí. Na zdraví!
Další zprávy
-
10. července 2024
Největší na světě
Málo se o ní ví, ale je největší svého druhu na světě. V Rajhradě u Brna stojí už 152 let sladovna, ve které vzniká základní surovina pro výrobu našeho piva. Dosud se tu pracuje tradičním způsobem, který je z významné části manuální. „Je to nákladný a pracný způsob, ale takto vyrobený slad je nejvhodnější pro vaření dobrého českého ležáku,“ vysvětluje generální ředitel Sladovny Bernard Josef Vávra. Tradice ovšem nebrání zde využívat nejmodernější technologie pro kontrolu surovin a úspory energií.
O založení sladovny se v roce 1872 zasadila skupina místních rolníků s podporou rajhradských benediktinů. Cílem bylo zajistit si odbyt obilí za výhodné ceny. Sladovna se brzy musela vypořádat s hospodářskou krizí, v roce 1919 pak skoro celá shořela, opravený areál znovu vážně poškodila druhá světová válka, namále měl podnik ještě jednou na sklonku devadesátých let minulého století. Sladovnu určenou k uzavření ale koupil Rodinný pivovar Bernard. „Chtěli jsme mít všechny suroviny pod kontrolou,“ vysvětluje Josef Vávra, proč se se spolumajitelem Rodinného pivovaru Bernard Stanislavem Bernardem v roce 2000 rozhodli sladovnu koupit.
Dnes sladovna ročně zpracuje asi osm tisíc tun kvalitního ječmene z jižní Moravy a z Vysočiny, vyprodukuje šest a půl tisíce tun sladu určeného pro výrobu českého ležáku. „Hlavním odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, další slad odebírají desítky menších pivovarů a minipivovarů, část produkce jde na export,“ uvádí Josef Vávra.
Tradice a moderní technologie
Stejně jako před 150 lety tu i dnes ručně rozprostírají máčený ječmen na humnech – podlahách, kde za nízké stabilní teploty zrní klíčí a čeká na další zpracování. Tradiční postupy ale nebrání použití moderních technologií. Zapojení rekuperační jednotky snížilo spotřebu plynu potřebného pro sušení sladu až o polovinu, fotovoltaické panely šetří přírodu i náklady sladovny v energetických špičkách.
Sladovna Bernard je jediná sladovna v České republice, která má supermoderní optický třídič. Kamery třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z obilí proudem vzduchu vyfoukne. „Cílem je minimalizovat přítomnost mykotoxinů a dalších nežádoucích látek ve sladu. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem pro co nejkvalitnější pivo,“ vysvětluje Josef Vávra, který je také vrchním sládkem největšího odběratele sladu, Rodinného pivovaru Bernard.
-
8. července 2024Vše o čepování na jednom místě
Jak se starat o trubky, jak správně načepovat pivo, na co si dát pozor…
Krátká videa, srozumitelné texty, spoustu tipů, triků a zkušeností, které vám pomohou k nejlepšímu zážitku z čepovaného piva.
Pojďte na to: www.bernard.cz/kvalita
-
1. července 2024
Na hrad a pivo jako z pohádky
Tohle by mohl být úspěšný výlet pro celou rodinu. Hrad a zámek Velhartice nedaleko Klatov je skutečně jako z pohádky, za vidění rozhodně stojí i zdejší skanzen lidové architektury či unikátní, starobylý, kamenný most, o krásné krajině kolem nemluvě. Sídlo Buška z Velhartic proslavil Jan Neruda, který přátelství známého komorníka a císaře popsal v básni Romance o Karlu IV. Údolí říčky Ostružné okouzlilo například i Jana Wericha. Pod hradem u chaty postavené podle návrhu výtvarníka Jiřího Trnky slavný herec a vášnivý rybář trávil volný čas. K Werichově chatě se dostanete po trase památkovou zónou a okrajem přírodní rezervace Borek.
Nás tu zaujalo to, že hrad míval svůj pivovar. Ten je nyní zrekonstruovaný, můžete si ho prohlédnout, ale pivo se tu už nevaří. O zážitek z piva však nepřijdete. Součástí hradního pivovaru je restaurace, kde už více než 10 let čepují naše pivo! To jsme ocenili a provozovatelům předali erb, který naše letité partnerství připomíná. Návštěvníci hodnotí kvalitu zde podávaného piva vysoko, v aplikaci „Jak Vám dnes chutná Bernard“ mu udělili nejvyšší možné hodnocení.
Tak na zdraví a na hezké putování! -
26. června 2024Proč v létě nevaříme Nefiltrovanou 10
Nefiltrovaná piva jsou vyhledávanou specialitou a jejich lahodnou chuť ocení i ten, kdo není odborník. Tato piva jsou ale „živá“ a letní vysoké teploty jim nedělají dobře. Pokud se sud s nefiltrovaným pivem příliš ohřeje například během cesty v kamionu nebo ve skladu, začnou znovu pracovat v pivu obsažené kvasnice. Tlak v sudu neúměrně stoupne a ze sudu teče pouze pěna. Situaci už pak nezachrání ani výkonné chlazení výčepu, ani lednice.
Usilujeme o to, aby se k vám naše pivo vždy dostávalo v co nejlepší kvalitě. V horkých letních dnech není jednoduché zajistit dopravu a skladování v patřičných podmínkách, proto jsme se rozhodli produkci naší Nefiltrované desítky na léto pozastavit, abychom se k ní po opadnutí vysokých teplot opět vrátili.
V letních měsících vás jistě osvěží i jiná piva, ať ta „běžná“, nebo některý z našich speciálů, jako třeba Extra hořký ležák Bernard. A pokud bude vedro skutečně neúnosné, namíchejte si náš nealko Grep třeba s Jedenáctkou, dostanete tak výborný lehký letní nápoj.
Na zdraví! -
25. června 2024
Bernard Fest bavil i chytl za srdce
Velký hudební víkend má za sebou Humpolec, proběhl tu tradiční Bernard Fest. Už ve čtvrtek se Horní náměstí zaplnilo lidmi, kteří si přišli poslechnout především domácí interprety, program pak završilo vystoupení energické kapely Sto zvířat. Vstupné bylo zdarma a veškerý výtěžek z prodaného piva za tento den, který byl bez mála 300 tisíc korun, věnoval Rodinný pivovar Bernard středisku Oblastní charity, dennímu centru pro seniory Astra v Humpolci.
Hlavní program v pátek odstartoval písničkář Pokáč. Následující vystoupení Čechomoru oddálilo očekávání velké bouřky. Ta se ale festivalu nakonec vyhnula, program pak už pokračoval bez zdržení, Tomáš Klus i Tři sestry byli „v suchu“.
V sobotu před polednem se náměstí zaplnilo posluchači The Tap Tap a následně Jaroslava Uhlíře. Pohodová nálada pokračovala s kapelou Mňága a Žďorp a také s „nejrychlejší dechovkou na světě“ z Rumunska Fanfare Ciocărlia. Pak už si publikum zcela získal na svou stranu Petr Janda s kapelou Olympic. V plné síle odehraný koncert připomněl, kolik evergreenů má na kontě kapela, která je na scéně už více než 60 let. Energie večera gradovala s kapelami Wanastowi Vjecy a Horkýže Slíže.
Bernard Fest 2025 se odehraje 20. a 21. června 2025.
foto: Josef Čech
-
10. června 2024
Prostřílela se deštěm ke zlatu
Střelba patří k menšinovým sportům, ale máme v ní špičkové reprezentanty, a to i na mezinárodní úrovni. Přesnost, pohotovost, ale i klid a rozvahu střelců obdivujeme a rádi jsme podpořili Mistrovství Evropy v univerzálním trapu, které se konalo v Českých Budějovicích. Ostatně i náš vrchní sládek Josef Vávra je fanouškem tohoto sportu a sám se mu aktivně věnuje.
Zástupci ČR zde potvrdili, že si svoji vysokou úroveň drží. Členka české reprezentace v olympijském trapu, dvacetiletá Tereza Závišková, tu získala zlato. Velkou radost nám udělal také juniorský tým, který si vystřílel bronz. Celkem tu v 50 týmech startovalo 256 účastníků z 12 zemí.
Celé čtyři soutěžní dny provázela nepřízeň počasí, přívalový déšť dokonce zaplavil všechny střelnice. Přesto se pořadatelům podařilo průběh akce kompletně zajistit. Blahopřejeme jak našim úspěšným závodníkům, tak organizačnímu týmu, který se zvládl se všemi nástrahami vypořádat.