Hasíme Bernardem: Jsme partnerem Extraligy požárního útoku
Sbory dobrovolných hasičů mají v České republice dlouhou a hrdou tradici. Jejich závody nejsou jen soutěžení – jsou to velké společenské události, které oživují každou obec, kde se konají. V duchu fair play se zde utkávají mužská i ženská družstva, která předvádějí skvělé sportovní výkony.
Jsme rádi, že jsme u toho a že jsme se stali partnerem Extraligy ČR v požárním útoku, nejvyšší a nejprestižnější série závodů v tomto sportu. Na každém závodě můžete hasit žízeň naší skvěle vychlazenou Jedenáctkou nebo si dopřát osvěžující grepové nealko. Protože hasiči a dobré pivo, to jde zkrátka k sobě.
Co je Extraliga požárního útoku?
Extraliga je otevřená celorepubliková soutěž, které se účastní špičkové týmy z celé České republiky. Soutěží se ve štafetovém útoku na vodu, kde rozhoduje rychlost, sehranost a preciznost každého pohybu. Požární útok běhají jak muži, tak ženy, každý v samostatné kategorii.
Kde nás letos ještě potkáte?
Hasičské závody jsou atraktivní podívanou, můžeme je doporučit třeba i jako cíl výletu s rodinou. Tady je několik míst, kde se bude ještě závodit a kde si zároveň vychutnáte i pivo Bernard:
- 5. 7. Bílovice
- 6. 7. Olšovec
- 19. 7. Nevcehle
- 20. 7. Letohrad-Kunčice
- 26. 7. Únětice
- 27. 7. Zahorčice
- 23. 8. Myštěves
- 24. 8. Pšánky
- 6. 9. Oldřiš
- 7. 9. Zderaz
Přijďte fandit, bavit se a zažít výjimečnou atmosféru. Na zdraví!
Další zprávy
-
26. července 2024Výčepním za pět minut…
…se nestane nikdo. Ale pět minut vašeho času postačí k tomu, abyste se dověděli ty nejzákladnější informace o správném čepování piva, neudělali ostudu sobě nebo tomu, kdo vám třeba dal brigádu na léto.
Koukněte na naše krátké video. Může se stát, že se právě v tomto řemesle jednou stanete odborníky a vaše práce přinese hodně radosti a spokojenosti mnoha lidem i vám osobně.
Dej Bůh štěstí! -
25. července 2024Nové číslo magazínu Vlastní cestou
Pro velký rozhovor jsme oslovili Jiřího Pelcla, respektovaného pedagoga a držitele ocenění Czech Grand Design, který mimo jiné mluví o tom, jak důležitá je myšlenka a duch věci v designu.
Naše fotografka Markéta Navrátilová má mimořádný cit předat atmosféru mimořádných míst a událostí. Tentokrát svým objektivem převypráví zážitky z unikátního divadelního projektu Ptačí sněm.
Přinášíme výhled na budoucí pohádkové visuté zahrady, které chceme vybudovat nad naším pivovarem. Studii zahrad, které si v magazínu můžete prohlédnout, pro nás vypracoval architekt světového renomé Josef Pleskot.
Skutečným ztělesněním lásky k hudbě, zejména té jazzové, je zpěvačka Jana Koubková. V rozhovoru s ní se dočtete, jak ona vidí a slyší svět.
K tomu přidáváme několik pozvánek na krásná místa a nechybí originální komiks Dawson City.
Magazín Vlastní cestou můžete každý čtvrtrok dostávat zdarma domů, nebo si ho pročíst v elektronické podobě na www.bernard.cz/cs/nas-svet/magazin-vlastni-cestou -
22. července 2024
Navštivte nás
Lahve cinkají, vůně chmelu se nese vzduchem a pivo v tichosti nabírá na síle…
Pojďte společně s námi objevit skutečnou duši pivovaru, surovin a technologií. Krok za krokem od pouhé myšlenky na pivo až po dokonale načepovaný půllitr se sametovou pěnou. Prohlídky, které vás zavedou do reálného pivovarského provozu, se konají v pravidelných časech od pondělí do neděle nebo v individuálně domluvených termínech.
Více informací o možnostech prohlídky naleznete na www.navstivtebernard.cz nebo na telefonním čísle +420 565 300 200. -
8. července 2024Jen pivo a grep
Velkou vědu nedělá náš vrchní sládek Josef Vávra z toho, jak se mu podařilo udělat nové grepové nealko. Prostě vzal dobré pivo, přírodní grepovou šťávu, zamíchal to, no a hotovo.
Naše nová reklama je na světě, stejně jako Bernard Bitter Grep Free. Koukněte a ochutnejte.
Na zdraví! -
16. července 2024Extra hořký ležák zachutnal
Původně jsme ho uvařili jako speciál v limitovaném množství. Zachutnal ale natolik, že jsme ho zařadili do naší stálé nabídky. Na Extra hořký speciál Bernard se můžete začít ptát v restauracích a hospodách nabízejících pivo Bernard, k dostání je také v marketech v lahvích s patentním uzávěrem.
Běžný ležák má kolem 35 jednotek hořkosti, náš extra hořký jich má 60. Vysoká hořkost je ale zároveň vyvážená, harmonická a lahodně doznívající. Je to prostě velmi pitelné pivo.
Ve vůni i chuti jsou cítit citrusy, protože jsme pro toto typické spodně kvašené pivo použili chmele jako jsou Agnus, Amarillo a Citra, které se obvykle používají pro svrchně kvašená piva typu IPA. Množství alkoholu je jako u českého ležáku, v tomto případě pět procent. -
10. července 2024
Největší na světě
Málo se o ní ví, ale je největší svého druhu na světě. V Rajhradě u Brna stojí už 152 let sladovna, ve které vzniká základní surovina pro výrobu našeho piva. Dosud se tu pracuje tradičním způsobem, který je z významné části manuální. „Je to nákladný a pracný způsob, ale takto vyrobený slad je nejvhodnější pro vaření dobrého českého ležáku,“ vysvětluje generální ředitel Sladovny Bernard Josef Vávra. Tradice ovšem nebrání zde využívat nejmodernější technologie pro kontrolu surovin a úspory energií.
O založení sladovny se v roce 1872 zasadila skupina místních rolníků s podporou rajhradských benediktinů. Cílem bylo zajistit si odbyt obilí za výhodné ceny. Sladovna se brzy musela vypořádat s hospodářskou krizí, v roce 1919 pak skoro celá shořela, opravený areál znovu vážně poškodila druhá světová válka, namále měl podnik ještě jednou na sklonku devadesátých let minulého století. Sladovnu určenou k uzavření ale koupil Rodinný pivovar Bernard. „Chtěli jsme mít všechny suroviny pod kontrolou,“ vysvětluje Josef Vávra, proč se se spolumajitelem Rodinného pivovaru Bernard Stanislavem Bernardem v roce 2000 rozhodli sladovnu koupit.
Dnes sladovna ročně zpracuje asi osm tisíc tun kvalitního ječmene z jižní Moravy a z Vysočiny, vyprodukuje šest a půl tisíce tun sladu určeného pro výrobu českého ležáku. „Hlavním odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, další slad odebírají desítky menších pivovarů a minipivovarů, část produkce jde na export,“ uvádí Josef Vávra.
Tradice a moderní technologie
Stejně jako před 150 lety tu i dnes ručně rozprostírají máčený ječmen na humnech – podlahách, kde za nízké stabilní teploty zrní klíčí a čeká na další zpracování. Tradiční postupy ale nebrání použití moderních technologií. Zapojení rekuperační jednotky snížilo spotřebu plynu potřebného pro sušení sladu až o polovinu, fotovoltaické panely šetří přírodu i náklady sladovny v energetických špičkách.
Sladovna Bernard je jediná sladovna v České republice, která má supermoderní optický třídič. Kamery třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z obilí proudem vzduchu vyfoukne. „Cílem je minimalizovat přítomnost mykotoxinů a dalších nežádoucích látek ve sladu. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem pro co nejkvalitnější pivo,“ vysvětluje Josef Vávra, který je také vrchním sládkem největšího odběratele sladu, Rodinného pivovaru Bernard.