Jsi pivař nebo pivní znalec?
V našem druhém kvízu si můžete vyzkoušet své znalosti z pivní terminologie. Podělte se pak s přáteli o své znalosti a třeba je navzájem porovnejte.
Další zprávy
-
17. dubnaVyšlo nové číslo magazínu Vlastní cestou
Žertovat, riskovat a být odvážný je důležité nejen ve filmovém průmyslu, kterému se Nick McCallum věnuje již od 80. let minulého století, mimo jiné produkoval také tři nové díly Hvězdných válek. Humorem, smíchem a trochou hipízáctví vás naplní i další rozhovor s hudebníkem a zpěvákem Romanem Holým.
Fejeton Ondřeje Neffa vás přiměje k zamyšlení nad skutečným rytmem novinářova života a v komiksu Dawson City si oprášíte rčení "lehce nabyl, lehce pozbyl".
Druhé číslo magazínu v letošním roce plné humoru, novinek, krásných fotek je právě na cestě do vašich schránek a ke stažení ho naleznete ZDE.Bavte se.
-
16. dubnaVečer plný smíchu s Tigranem Hovakimyanem
V návštěvnickém centru jsme přivítali populárního stand-up komika Tigrana Hovakimyana. Jeho vystoupení se setkalo s mimořádným ohlasem – sál byl zcela zaplněn a diváci odcházeli od smíchu uplakaní.
Tigranův osobitý humor, pohotové reakce a schopnost trefně komentovat běžné situace si získaly publikum od prvních okamžiků. Večer se nesl ve znamení smíchu, skvělé nálady a pozitivní energie, za což Tigranovi srdečně děkujeme.
V naší fotogalerii se můžete podívat na atmosféru večera a připomenout si ty nejlepší momenty.
Děkujeme vám za návštěvu a úsměvy. Těšíme se na další společná setkání! -
14. dubna
Stavíme byty pro zaměstnance
Pustili jsme se do projektu, který zkrášlí centrum Humpolce a rozšíří jeho ubytovací kapacity. V sousedství pivovaru v Masarykově ulici přestavujeme dlouho nevyužívaný a neudržovaný objekt na bytový dům.
Stará budova mnoho let zela prázdnotou a chátrala. To se nyní mění, při rekonstrukci domu včetně jeho podkroví vzniká šest nájemních bytů. Tři byty o dispozici 3+kk a tři menší byty 2+kk budou přednostně určeny pro zaměstnance pivovaru. V případě neobsazení je nabídneme nájemníkům mimo firmu.
Bydlení jako benefit
„Zajištění nového moderního bydlení je jeden z našich benefitů pro zaměstnance. Zázemí tu najdou současní i budoucí kolegové, ať už jsou z daleka, nebo tu bude nové bydlení pro někoho zdejšího,“ říká generální ředitel pivovaru Josef Vávra.Ruina se investicí pivovaru proměňuje v moderní objekt, který prospěje oživení a lepšímu vzhledu ulice v centru. Rodinný pivovar Bernard tak potvrzuje svou roli nejen významného podnikatelského subjektu, ale také odpovědného zaměstnavatele a společnosti, která podporuje rozvoj města.
Rekonstrukci provádí firma Podzimek & synové pod vedením architektonického Studia A, dokončení je naplánované na červenec 2025. -
9. dubnaŠťastných 13. Zazářili jsme v Londýně
Slavíme obrovský úspěch na prestižní mezinárodní soutěži European Beer Challenge 2025. Získali jsme tu 13 medailí pro všech 13 piv, která jsme do soutěže přihlásili, z toho tři „dvojité zlaté“ a pět zlatých medailí. Mezinárodní porota v Londýně porovnávala stovky vzorků piv z celého světa.
„Ocenění potvrzuje kvalitu našich piv a naši vášeň pro poctivé pivovarnické řemeslo. Posouzení nezávislé mezinárodní poroty má velkou hodnotu. Dík patří celému našemu týmu, který každý den pracuje na tom, aby naše piva patřila k nejlepším,“ považuje si výsledku náš vrchní sládek Josef Vávra.
Dvojité zlato, udělované pivům s nejvyšším bodovým hodnocením, získala piva Bohemian ALE, Bezlepkový ležák a nealkoholické pivo Švestka. Zlatou medaili si „odnáší“ Jedenáctka, Dvanáctka, Sváteční ležák, Extra hořký ležák a polotmavý Jantarový ležák. Stříbrné medaile získaly Desítka a nealkoholický Grep, bronzové medaile náleží Černému ležáku, nealkoholickému pivu Free a svrchně kvašenému pivu IPA. S takovým skóre patří Rodinný pivovar Bernard k vůbec nejúspěšnějším účastníkům této prestižní soutěže.
O European Beer Challenge
Mezinárodní soutěž European Beer Challenge dává pivovarníkům příležitost soutěžit s nejuznávanějšími světovými značkami. Všechny ze stovek přihlášených piv jsou anonymně degustovány předními evropskými obchodníky, aby identifikovali ta nejlepší piva na trhu. Soutěže se mohou účastnit pivovary všech velikostí z jakékoliv země na světě. -
2. dubnaMirka Časarová u nás bude mít druhou talkshow!
29. 4. 2025 talkshow Na tři s Mirkou
Známá a oblíbená pěvkyně, moderátorka a textařka Mirka Časarová si pozve další trio hostů, se kterými si bude nejen povídat, ale samozřejmě můžete počítat i písničkami. Ostatně – podívejte se, kdo je mezi hosty druhého setkání:
Vlasta Horváth – zpěvák, vítěz 2. ročníku soutěže Česko hledá Superstar
Jiří Blažek – oční lékař, největší specialista na šedý zákal, zakladatel Nadace Empower Bolga
Bohdan Petrović – operní pěvec, učitel, „humpolák“
Přijďte na pivo, pobavit se a dozvědět se zajímavosti ze života hostů. Těšíme se na vás v Sládkově sále Návštěvnického centra Bernard.
Vstupenky pořídíte online nebo na recepci centra každý den od 9 do 20 hodin. -
1. dubnaVysadili jsme grepovníkový sad
Po úspěšném experimentu s pěstováním chmele v klimatických podmínkách Vysočiny jsme se rozhodli udělat další krok směrem k surovinové soběstačnosti. Na jižním svahu za Humpolcem jsme založili sad grepovníků. Cílem je zajištění vlastní produkce šťávy pro oblíbené nealkoholické pivo s příchutí grepů.
„Pokud může na Vysočině růst chmel, nevidím důvod, proč by zde nemohly prospívat i citrusy,“ uvádí vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra. „Samozřejmě si uvědomujeme, že místní klimatické podmínky nejsou standardní, ale časy a počasí se mění. Věříme, že dokážeme dosáhnout zajímavých výsledků.“
Nová odrůda grepu do větších nadmořských výšek
V pokusném sadu, který se rozkládá na rozloze přibližně půl hektaru na svahu, kde se ještě nedávno jezdilo na saních, byly vysazeny tři druhy grapefruitů: červený Ruby Star, žlutý Oroblanco a zcela nová odrůda vyvinutá speciálně pro chladnější podmínky – Highland Bitter. Poslední zmíněná odrůda se vyznačuje extrémně hořkou chutí, což ji činí ideální pro použití v pivovarnictví.
„Grepy mají přirozenou hořkost, která se skvěle doplňuje s charakterem našich piv. Navíc, pokud nám pokus vyjde, můžeme v budoucnu zkusit i další citrusy. Například pomeranče zde pravděpodobně nikdy plně nedozrají, ale jejich potenciální kyselost by mohla najít uplatnění v nových pivních speciálech, na kterých už teď usilovně pracujeme. Zamícháme to. A hotovo,“ dodává s nadšením vrchní sládek Vávra.
Grep jde nahoru
Nealkoholické pivo Bernard Bitter Grep Free se těší velké oblibě a jeho prodeje rostou. „Očekáváme, že do budoucna dojde k dalšímu nárůstu poptávky. Proto si děláme zadní vrátka pro případ, že by na trhu nebyl dostatek přírodní grepové šťávy. Chemické náhražky ze zásady odmítáme – kvalita surovin je pro nás klíčová a do našeho nealkoholického piva používáme výhradně koncentrát ze skutečných grepů,“ dodává k pohnutkám pro založení grepového sadu obchodní ředitel Zdeněk Šípek.
Vlastní cestou vlastních surovin
Opět jsme tak potvrdili naši filozofii nezávislosti a nekompromisní kvality surovin, které jsou bezpodmínečnou podmínkou pro vznik špičkového piva. Po vlastní varní vodě, sladovně, výrobě kvasnic a chmelnici je nyní na řadě i vlastní produkce citrusů. První úroda grepů se očekává v průběhu příštích tří až pěti let. Další plodinou v pivovarském sadu by do budoucna měly být fíkovníky a frňákovníky.