Kuchařský titul BernardChef putuje do Karviné
Titul BernardChef 2025 pro mladé talentované kuchaře získala Natálie Rohalová ze SŠ Dakol v Petrovicích u Karviné. O vítězce rozhodovala porota profesionálů z oblasti gastronomie v čele s šéfkuchařem renomované jihlavské restaurace Tři Knížata Pavlem Marešem. Finále soutěže se odehrálo v Návštěvnickém centru Rodinného pivovaru Bernard v Humpolci.
Mladí kuchaři měli za úkol v časovém limitu dvou hodin připravit předkrm a hlavní chod, přičemž dopředu znali jen část surovin. Pro tentokrát to bylo kachní prso, uzený losos a pastinák, na místě pak měli spotřební koš, ze kterého si museli na místě vybrat a rozhodnout, co uvaří.
Natálie Rohalová připravila jako předkrm lososový tatarák s kapary, šalotkou a asijským dresinkem na máslovém toastu, jako hlavní chod porotě předložila kachní prso s pastinákovým pyré na pomerančové omáčce s nakládaným zeleným pepřem.
Druhé místo do Žďáru, třetí do Frenštátu
O titul BernardChef bojovali čtyři finalisté, kteří se do nejužšího výběru probojovali z několika desítek přihlášených účastníků. Druhé místo získala Natálie Heralová ze SŠ gastronomické A. Kolpinga ve Žďáru nad Sázavou, bronz si odvezl do Frenštátu pod Radhoštěm student tamní hotelové školy Matyas Vrečka.
Soutěž jako podpora gastronomie
Rodinný pivovar Bernard chce pořádáním soutěže podpořit obor, který v posledních letech trpí odlivem personálu do jiných oborů. „Poptávka po kvalitní gastronomii roste a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popsal motivy pro uspořádání soutěže spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. Finalisté si vysoutěžili špičkové kuchyňské nože značky Dick, pivo na rok zdarma, certifikáty o účasti v soutěži a nabídku stáže ve stylové Pivnici Na Štokách.
V čele poroty zkušený profesionál
Předsedou poroty byl Pavel Mareš, majitel a šéfkuchař renomované jihlavské restaurace Tři Knížata, jeho zástupcem byl Michal Koreš, šéfkuchař Pivnice Na Štokách, dále majitelka gastronomického centra Gurmandie a manažer Návštěvnického centra Bernard Tomáš Lavický.
Soutěž BernardChef je určena studentům posledních ročníků středních škol a učilišť, které vyučují gastronomické obory, hlásit se mohli i talentovaní amatéři.
Další zprávy
-
20. srpna 2024
Nejlepší černý ležák je Bernard z Humpolce
Černý ležák Bernard je nejlepší na světě. Vyhrál svoji kategorii World´s best dark lager v jedné z nejprestižnějších světových degustačních soutěží World Beer Awards 2024 v Londýně. Piva Bernard na soutěži získala ještě další dvě zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.
„World Beer Awards patří k světově nejvýznamnějším soutěžím. Vítězství si vážíme také proto, že jsme ho získali už několikrát. Je to důkaz, že se nám daří dlouhodobě držet vysokou kvalitu piva,“ potěšily výsledky vrchního sládka a generálního ředitele pivovaru Josefa Vávru. Černý ležák je vůbec nejoceňovanějším pivem z produkce Rodinného pivovaru Bernard, získal už bezmála 110 ocenění z celého světa.
Černý ležák v prvním kole získal zlatou medaili a byl označen jako country winner, tedy nejlepší pivo dané kategorie z České republiky. V následujícím kole se v příslušném stylu určovalo nejlepší pivo na světě, Černý ležák Bernard zvítězil a náleží mu titul World´s best dark lager.
Nejlepší tmavý ležák na světě má plnou chuť s jemnou hořkostí, není sladký, jak se od tmavého piva obvykle očekává. Pivovar do něj přidává jemné kvasnice, díky nimž pivo sekundárně dokváší přímo v lahvi. Vaří se ze čtyř druhů sladů, kvasnic z vlastní produkce, vody z hlubinných vrtů a s použitím žateckých chmelů. V prodejnách je k dostání v typických lahvích pivovaru s patentním uzávěrem, do restaurací se dodává také v sudech.
Piva Bernard v Londýně získala celkem sedm ocenění
Zlaté medaile a ocenění country winner si v Londýně vysloužila také IPA a nové nealkoholické pivo s ovocnou příchutí Bernard Bitter Grep Free. Stříbrnými medailemi porotci ocenili Jantarový ležák, Bohemian ALE a nealkoholické pivo s příchutí višní, bronzovou medaili získal Sváteční ležák.
World Beer Awards je jedna z nejprestižnějších degustačních soutěží, kde porotci z celého světa porovnávají to nejlepší ze všech mezinárodně uznávaných pivních stylů. Nejvyšší ohodnocení z této soutěže má Rodinný pivovar Bernard z minulosti za Černý ležák, svrchně kvašené pivo Bohemian Ale a polotmavý Jantarový ležák.
-
16. srpna 2024
Pivovarský komín v Humpolci najdete hned dvakrát!
Nově můžete kromě areálu pivovaru potkat náš pivovarský komín i při příjezdu do Humpolce. Přesná miniatura pivovarského komína i s rozhlednou od 14. srpna stojí uprostřed kruhového objezdu na silnici I/34. Snad se vám bude líbit stejně jako nám.
Skutečná rozhledna v areálu pivovaru je pro návštěvníky otevřena v pracovních dnech od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 13 hodin. S ohledem na soukromí sousedů rozhledna není veřejnosti přístupná o nedělích a svátcích. Více informací naleznete na navstivtebernard.cz
-
13. srpna 2024
Aby bylo jako křen
Dobře načepované, čerstvé pivo do perfektně připravené sklenice, to je zážitek. Velký vliv na to, jaké pivo dostanete, má tedy ten, kdo ho pro vás připravuje.
Proto máme v pivovaru tzv. cestovní sládky, kteří navštěvují provozovny s čepovaným pivem Bernard. Pomáhají jak začátečníkům a brigádníkům se základními dovednostmi, tak zkušeným výčepním k tomu, aby svoje mistrovství ještě vybrousili. Umí samozřejmě poradit s čistotou a nastavením pivního vedení a skladováním piva, ale třeba i s tím, jak ušetřit za energie při chlazení piva. A za dlouhé roky praxe mají spoustu zkušeností, o kterých se v žádné příručce nedočtete.
Takto školil náš kolega Petr Kolařík výčepní v zatím jediném brněnském Bernard Baru. Ten se těší velké oblibě hostů, patří k nejúspěšnějším Bernard Barům vůbec a kromě pestré nabídky našich piv si tu hosté vychutnávají i skvělou kuchyni. -
5. srpna 2024„Bavte se,“ vzkazuje Standa Bernard
Vzpomínky na začátky i komentář současného podnikatelského prostředí, náhled do „myšlenkové kuchyně“ i směřování pivovaru do budoucna. Stanislav Bernard odpovídal na otázky magazínu KPČG, který mu udělil dva zlaté „firmové oscary“.
Rozhovor si můžete přečíst na webu www.kpcg.club.
-
2. srpna 2024Sklenička tančí už 30 let
Televizních reklam, které přežijí více než jednu kampaň, není mnoho. Natož aby se promítaly několik desetiletí. Naše „tančící sklenička“ k těm nadčasovým patří, letos je to rovných 30 let od jejího prvního nasazení. Spot se sloganem Bernard – nebezpečná známost je dál na scéně, na podzim se opět objeví ve vysílání.
Vzniku originální reklamy nepředcházel konkrétní požadavek. Jisté bylo pouze to, že jsme neměli na výrobu a vysílání mnoho peněz, proto jsme chtěli krátké video, které by se používalo především jako sponzorský vzkaz. „Mívali jsme se dvěma kreativci Lucií Věrčákovou a Miroslavem Bednářem setkání, říkejme jim třeba seance,“ usmívá se při vzpomínce na vznik kultovního spotu spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Bavili jsme se, něco jsme vypili, byla dobrá nálada. S nápadem tančící skleničky přišli oni dva. Líbilo se nám to, bylo to pozitivní, nikomu to nic nenutilo, ale vyvolávalo to úsměv a pozitivní emoce.“
Na výrobě spotu se pak pracovalo dlouhé týdny, roztančit sklenici s pivem bylo složité, filmaři tehdy neměli technologické možnosti, které mají dnes. „Výsledek skvěle podpořila hudba, kterou k reklamě složil Hynek Schneider. Líbila se nám natolik, že jsme ji používali i v rozhlasových spotech, a dokonce v telefonní ústředně pivovaru,“ připomněl Stanislav Bernard.
Kdo to mluví
Dobrou volbou byl i výběr jedinečného hlasu Jany Jelínkové, zpěvačky kapely Sto zvířat, která nezaměnitelným způsobem namluvila slogan. „Dodnes se nás lidé ptají, komu ten hlas patří. Dokonce se doma nebo u piva mezi sebou sází, o koho jde, a žádají nás o rozhřešení.“V roce 2020 jsme spot nechali upravit, aby kvalitativně vyhověl novým vysílacím standardům, ale na obsahu se nic nezměnilo. „Tančící sklenička se většinou líbí, občas někoho naopak dráždí, ale jen málokoho nezaujme. To platí i po 30 letech,“ uzavírá Stanislav Bernard. Tančící sklenička Bernard se na obrazovky vrátí v polovině října 2024.
-
26. července 2024Výčepním za pět minut…
…se nestane nikdo. Ale pět minut vašeho času postačí k tomu, abyste se dověděli ty nejzákladnější informace o správném čepování piva, neudělali ostudu sobě nebo tomu, kdo vám třeba dal brigádu na léto.
Koukněte na naše krátké video. Může se stát, že se právě v tomto řemesle jednou stanete odborníky a vaše práce přinese hodně radosti a spokojenosti mnoha lidem i vám osobně.
Dej Bůh štěstí!