Mladí kuchaři bojují o titul BernardChef
Osmero studentů a studentek gastronomických škol bojovalo v jihlavském kuchařském studiu o vstup do finále kuchařské soutěže BernardChef. Mladí kuchaři a kuchařky museli v limitu tří hodin připravit tři chody – předkrm nebo polévku, hlavní chod a dezert. Nejméně jedno z jídel museli uvařit s pivem Bernard.
„Hodnotili jsme samozřejmě chuť a vzhled jídla, sledovali jsme organizaci práce, pořádek, celkový přehled a fortel účastníků. Zajímali jsme se také o kalkulaci nákladů, to je nedílná součást tohoto řemesla,“ zhodnotil průběh Michal Koreš, předseda poroty a šéfkuchař Pivnice Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci.
Do finále soutěže BernardChef 2025 se probojovali:
• Natálie Heralová, Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga, Žďár nad Sázavou
• Tomáš Grůbr, Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola, Tábor
• Natálie Rohalová, VOŠ Dakol a SŠ Dakol o. p. s., Petrovice u Karviné
• Matyas Vrečka, Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm
Finále před přísnou porotou
Finále soutěže BernardChef proběhne 28. ledna v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci. V čele poroty bude Pavel Mareš, šéfkuchař jihlavské restaurace Tři knížata, člen českého reprezentačního týmu a kuchař roku. V porotě bude také šéfkuchař Michal Koreš či manažer Návštěvnického centra Bernard Tomáš Lavický.
„Našim cílem je vyhledat a podpořit fortel, originalitu a kreativitu talentovaných kuchařů. A také podpořit výuku tohoto oboru. Poptávka po kvalitní gastronomii trvá a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popsal motivy pro uspořádání soutěže spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.
Hodnotné ceny
Pro postupující účastníky pivovar připravil hodnotné ceny jako sety kvalitních pepřů a mlýnků značky Pepper Field a dárky z pivovaru, pro finalisty sady špičkových kuchyňských nožů Dick, nabídku stáže v kuchyni Pivnice Na Štokách a pivo na rok zdarma. Benefitem pro budoucí uplatnění účastníků v kuchyních nejlepších restaurací je certifikát o účasti v soutěži. Vysláním reprezentanta školy získaly pro závěrečný ročník zdarma prohlídku Rodinného pivovaru Bernard a Návštěvnického centra Bernard včetně degustace piv a návštěvy rozhledny na pivovarském komíně.
Další zprávy
-
26. září 2024
Sklidili jsme z nejvýše položené chmelnice
Je typický pro nížiny Žatecka a Lounska, ale dařit se mu může i podstatně výše. Svědčí o tom letošní první sklizeň chmele v Humpolci na zřejmě nejvýše položené chmelnici v ČR. Experimentální chmelničku o 144 rostlinách jsme vysadili loni v nadmořské výšce asi 560 metrů. První úroda poslouží při výrobě sezónního pivního speciálu s jasným názvem – Ležák s chmelem z Vysočiny.
„Už se mi nechtělo sklízet chmel doma na zahradě, tak jsme postavili chmelnici blíž pivovaru,“ v žertu popisuje motiv pro vybudování chmelnice vrchní sládek a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra. Skutečným motivem je zvyšující se poptávka po sezónním speciálu, jehož hlavní „koření“ vrchní sládek několik let pěstoval doma na zahradě.
Chmel nyní rostl a zrál v nadmořské výšce kolem 560 metrů, tedy až v trojnásobné nadmořské výšce než v typicky chmelařských regionech. „První úroda je samozřejmě slabší, v plné síle budou rostliny za další dva, tři roky. Ale chmel, který tu roste, je dobrý, plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami, bez problémů použitelný. A pivo z něj uvařené lidem chutná,“ má zkušenosti z předchozích sezón Josef Vávra.
Do kotle s ním
Po sklizni se chmel suší a co nejdříve jej použijeme pro výrobu piva. „Chmel má své specifické vlastnosti. Pokud se včas nepoužije, rychle oxiduje a pivu více uškodí, než prospěje,“ dodává Josef Vávra. Nové pivo s chmelem z Vysočiny bude k ochutnání pravděpodobně na přelomu roku.Novou chmelnici jsme založili v květnu s pomocí studentů místní České zemědělské akademie. Je zde celkem 144 rostlin šesti druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Rubínu, Harmonie, Sládku, Vitalu a Saaz late.
-
25. září 2024
Černý ležák Bernard je nejlepším českým tmavým pivem
První místo v kategorii tmavých piv degustační soutěže České pivo 2024 získal Černý ležák Bernard. Vyhlášení výsledků proběhlo jako hlavní bod programu Svatováclavské slavnosti, která proběhla v úterý v prostorách Pražské křižovatky. Cenu si převzal vrchní sládek a generální ředitel našeho pivovaru Josef Vávra. Černý ležák je naším vůbec nejoceňovanějším pivem, doma i ve světě už posbíral více než 100 ocenění, včetně těch nejvyšších. Nedávno například získal první místo v kategorii tmavých ležáků na jedné z nejprestižnějších světových degustačních soutěžích World Beer Awards v Londýně.
Černý ležák Bernard má plnou chuť s jemnou hořkostí, není sladký, jak se od tmavého piva obvykle očekává. Pivovar do něj přidává jemné kvasnice, díky nimž pivo sekundárně dokváší přímo v lahvi. Vaří se ze čtyř druhů sladů, kvasnic z vlastní produkce, vody z hlubinných vrtů a s použitím žateckých chmelů. V prodejnách je k dostání v typických lahvích pivovaru s patentním uzávěrem, do restaurací se dodává také v sudech.
-
17. září 2024Dny českého piva slavíme extra hořce
Od 25. do 30. září tu jsou Dny českého piva! My je slavíme naším novým Extra hořkým ležákem, na který se už teď můžete ptát v restauracích a hospodách anebo si ho pořídit domů v typických patentních lahvích.
„Hořkost naší novinky je 60 jednotek, běžný ležák má kolem 35 jednotek. Hořkost je tedy vysoká, zároveň ale vyvážená, harmonická a lahodně doznívající. Je to prostě pitelné pivo vybízející k dalšímu napití,“ představil pivo vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra.Toto spodně kvašené pivo je chmelené aromatickými chmely, jako jsou Agnus, Amarillo a Citra, které se obvykle používají pro svrchně kvašená piva typu IPA. Proto jsou ve vůni i chuti nového piva cítit citrusy. Obsahuje podobné množství alkoholu jako český ležák, v tomto případě pět procent.
Dny českého piva
Dny českého piva jsou svátkem všech milovníků piva, hospod a gastronomie. Cílem akce je podpořit konzumaci čepovaného piva a zároveň připomenout unikum tradiční české hospody. I proto se Dny českého piva konají každoročně v září, v čase svátku sv. Václava. Tradici tohoto pivního svátku, který je určený široké veřejnosti po celé republice, založil Český svaz pivovarů a sladoven v roce 2013. -
17. září 2024
Naše prodejna nově i ve Zlíně
Jsme si blíž s milovníky piva Bernard ve Zlíně. Otevřeli jsme tu novou značkovou prodejnu.
Vyberete si z široké nabídky piv Bernard v lahvích i sudech. Pořídíte zde také dárková balení piva, džbánky a sklenice, plyšové bernardýny, slušivé oblečení… A k soudku piva vám tu za pár korun půjčíme vždy perfektně vysanitované výčepní zařízení.
Otevřeno je každý pracovní den od 8 do 18 hodin s půlhodinovou polední pauzou, v sobotu od 8 do 12 hodin, v neděli odpočíváme. V naší nové prodejně Bernard na třídě Tomáše Bati 407 se s vámi těšíme na shledanou.
-
12. září 2024
Talk show a koncerty v pivovaru
Nová talk show, beseda s výjimečnou diplomatkou, koncerty hvězd. S příchodem podzimu začíná nový kulturní program Návštěvnického centra Bernard.
Novinkou je talk show „Na tři s Mirkou“. Trojici osobností si do společenských prostor pivovaru bude na rozhovory zvát moderátorka a zpěvačka Mirka Časarová. Pokračovat budou už dobře zavedené koncerty. Mezi těmi, kdo v centru vystoupí, bude třeba zpěvák Petr Bende či hudebník Varhan Orchestrovič Bauer. Na jednu z připravených besed dorazí bývalá diplomatka, velvyslankyně ČR v Libanonu, Turecku a Sýrii Eva Filipi.
Prvním, kdo v podzimním kalendáři Návštěvnického centra Bernard figuruje, je originální hudebník Xavier Baumaxa, který zde vystoupí v pondělí 23. září. Vstupenky na akce jsou vždy v dostatečném předstihu k dostání na recepci centra a na webu www.navstivtebernard.cz.Kulturní kalendář Návštěvnického centra Bernard, podzim 2024:
23. 9. koncert - Xavier Baumaxa
1. 10. přednáška Jana Rendla - Cesta po Pákistánu
15. 10. cimbálový večer - Muzika Radošov
22. 10. beseda s Evou Filipi
5. 11. koncert - Varhan Orchestrovič Bauer
12. 11. talkshow Na tři s Mirkou
19. 11. přednáška dálkové plavkyně Abhejali Bernardové
3. 12. vánoční koncert - Petr Bende & band
-
6. září 2024Cyklotoulky u nás v pivovaru
Populární Cyklotoulky tentokrát dorazily k nám, do našeho kraje, do našeho města a do našeho pivovaru.
Počasí letos opravdu přeje cyklistice, a tak vás zveme na pěknou vyjížďku. Třeba si nás vyberete jako základnu pro vaše vyjížďky do okolí. Skočte v záznamu na čas 8:20, ať hned víte, do čeho jedete.
Pivo jsme uvařili, už ho chladíme, jídlo jsme chladili, už ho vaříme. Těšíme se na vás a doporučujeme si předem zamluvit stůl.Web ČT: www.ceskatelevize.cz/cyklotoulky
Youtube: www.youtube.com/cyklotoulky