Nejlepší černý ležák je Bernard z Humpolce
Černý ležák Bernard je nejlepší na světě. Vyhrál svoji kategorii World´s best dark lager v jedné z nejprestižnějších světových degustačních soutěží World Beer Awards 2024 v Londýně. Piva Bernard na soutěži získala ještě další dvě zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.
„World Beer Awards patří k světově nejvýznamnějším soutěžím. Vítězství si vážíme také proto, že jsme ho získali už několikrát. Je to důkaz, že se nám daří dlouhodobě držet vysokou kvalitu piva,“ potěšily výsledky vrchního sládka a generálního ředitele pivovaru Josefa Vávru. Černý ležák je vůbec nejoceňovanějším pivem z produkce Rodinného pivovaru Bernard, získal už bezmála 110 ocenění z celého světa.
Černý ležák v prvním kole získal zlatou medaili a byl označen jako country winner, tedy nejlepší pivo dané kategorie z České republiky. V následujícím kole se v příslušném stylu určovalo nejlepší pivo na světě, Černý ležák Bernard zvítězil a náleží mu titul World´s best dark lager.
Nejlepší tmavý ležák na světě má plnou chuť s jemnou hořkostí, není sladký, jak se od tmavého piva obvykle očekává. Pivovar do něj přidává jemné kvasnice, díky nimž pivo sekundárně dokváší přímo v lahvi. Vaří se ze čtyř druhů sladů, kvasnic z vlastní produkce, vody z hlubinných vrtů a s použitím žateckých chmelů. V prodejnách je k dostání v typických lahvích pivovaru s patentním uzávěrem, do restaurací se dodává také v sudech.
Piva Bernard v Londýně získala celkem sedm ocenění
Zlaté medaile a ocenění country winner si v Londýně vysloužila také IPA a nové nealkoholické pivo s ovocnou příchutí Bernard Bitter Grep Free. Stříbrnými medailemi porotci ocenili Jantarový ležák, Bohemian ALE a nealkoholické pivo s příchutí višní, bronzovou medaili získal Sváteční ležák.
World Beer Awards je jedna z nejprestižnějších degustačních soutěží, kde porotci z celého světa porovnávají to nejlepší ze všech mezinárodně uznávaných pivních stylů. Nejvyšší ohodnocení z této soutěže má Rodinný pivovar Bernard z minulosti za Černý ležák, svrchně kvašené pivo Bohemian Ale a polotmavý Jantarový ležák.
Další zprávy
-
22. července 2024
Navštivte nás
Lahve cinkají, vůně chmelu se nese vzduchem a pivo v tichosti nabírá na síle…
Pojďte společně s námi objevit skutečnou duši pivovaru, surovin a technologií. Krok za krokem od pouhé myšlenky na pivo až po dokonale načepovaný půllitr se sametovou pěnou. Prohlídky, které vás zavedou do reálného pivovarského provozu, se konají v pravidelných časech od pondělí do neděle nebo v individuálně domluvených termínech.
Více informací o možnostech prohlídky naleznete na www.navstivtebernard.cz nebo na telefonním čísle +420 565 300 200. -
8. července 2024Jen pivo a grep
Velkou vědu nedělá náš vrchní sládek Josef Vávra z toho, jak se mu podařilo udělat nové grepové nealko. Prostě vzal dobré pivo, přírodní grepovou šťávu, zamíchal to, no a hotovo.
Naše nová reklama je na světě, stejně jako Bernard Bitter Grep Free. Koukněte a ochutnejte.
Na zdraví! -
16. července 2024Extra hořký ležák zachutnal
Původně jsme ho uvařili jako speciál v limitovaném množství. Zachutnal ale natolik, že jsme ho zařadili do naší stálé nabídky. Na Extra hořký speciál Bernard se můžete začít ptát v restauracích a hospodách nabízejících pivo Bernard, k dostání je také v marketech v lahvích s patentním uzávěrem.
Běžný ležák má kolem 35 jednotek hořkosti, náš extra hořký jich má 60. Vysoká hořkost je ale zároveň vyvážená, harmonická a lahodně doznívající. Je to prostě velmi pitelné pivo.
Ve vůni i chuti jsou cítit citrusy, protože jsme pro toto typické spodně kvašené pivo použili chmele jako jsou Agnus, Amarillo a Citra, které se obvykle používají pro svrchně kvašená piva typu IPA. Množství alkoholu je jako u českého ležáku, v tomto případě pět procent. -
10. července 2024
Největší na světě
Málo se o ní ví, ale je největší svého druhu na světě. V Rajhradě u Brna stojí už 152 let sladovna, ve které vzniká základní surovina pro výrobu našeho piva. Dosud se tu pracuje tradičním způsobem, který je z významné části manuální. „Je to nákladný a pracný způsob, ale takto vyrobený slad je nejvhodnější pro vaření dobrého českého ležáku,“ vysvětluje generální ředitel Sladovny Bernard Josef Vávra. Tradice ovšem nebrání zde využívat nejmodernější technologie pro kontrolu surovin a úspory energií.
O založení sladovny se v roce 1872 zasadila skupina místních rolníků s podporou rajhradských benediktinů. Cílem bylo zajistit si odbyt obilí za výhodné ceny. Sladovna se brzy musela vypořádat s hospodářskou krizí, v roce 1919 pak skoro celá shořela, opravený areál znovu vážně poškodila druhá světová válka, namále měl podnik ještě jednou na sklonku devadesátých let minulého století. Sladovnu určenou k uzavření ale koupil Rodinný pivovar Bernard. „Chtěli jsme mít všechny suroviny pod kontrolou,“ vysvětluje Josef Vávra, proč se se spolumajitelem Rodinného pivovaru Bernard Stanislavem Bernardem v roce 2000 rozhodli sladovnu koupit.
Dnes sladovna ročně zpracuje asi osm tisíc tun kvalitního ječmene z jižní Moravy a z Vysočiny, vyprodukuje šest a půl tisíce tun sladu určeného pro výrobu českého ležáku. „Hlavním odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, další slad odebírají desítky menších pivovarů a minipivovarů, část produkce jde na export,“ uvádí Josef Vávra.
Tradice a moderní technologie
Stejně jako před 150 lety tu i dnes ručně rozprostírají máčený ječmen na humnech – podlahách, kde za nízké stabilní teploty zrní klíčí a čeká na další zpracování. Tradiční postupy ale nebrání použití moderních technologií. Zapojení rekuperační jednotky snížilo spotřebu plynu potřebného pro sušení sladu až o polovinu, fotovoltaické panely šetří přírodu i náklady sladovny v energetických špičkách.
Sladovna Bernard je jediná sladovna v České republice, která má supermoderní optický třídič. Kamery třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z obilí proudem vzduchu vyfoukne. „Cílem je minimalizovat přítomnost mykotoxinů a dalších nežádoucích látek ve sladu. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem pro co nejkvalitnější pivo,“ vysvětluje Josef Vávra, který je také vrchním sládkem největšího odběratele sladu, Rodinného pivovaru Bernard.
-
8. července 2024Vše o čepování na jednom místě
Jak se starat o trubky, jak správně načepovat pivo, na co si dát pozor…
Krátká videa, srozumitelné texty, spoustu tipů, triků a zkušeností, které vám pomohou k nejlepšímu zážitku z čepovaného piva.
Pojďte na to: www.bernard.cz/kvalita
-
1. července 2024
Na hrad a pivo jako z pohádky
Tohle by mohl být úspěšný výlet pro celou rodinu. Hrad a zámek Velhartice nedaleko Klatov je skutečně jako z pohádky, za vidění rozhodně stojí i zdejší skanzen lidové architektury či unikátní, starobylý, kamenný most, o krásné krajině kolem nemluvě. Sídlo Buška z Velhartic proslavil Jan Neruda, který přátelství známého komorníka a císaře popsal v básni Romance o Karlu IV. Údolí říčky Ostružné okouzlilo například i Jana Wericha. Pod hradem u chaty postavené podle návrhu výtvarníka Jiřího Trnky slavný herec a vášnivý rybář trávil volný čas. K Werichově chatě se dostanete po trase památkovou zónou a okrajem přírodní rezervace Borek.
Nás tu zaujalo to, že hrad míval svůj pivovar. Ten je nyní zrekonstruovaný, můžete si ho prohlédnout, ale pivo se tu už nevaří. O zážitek z piva však nepřijdete. Součástí hradního pivovaru je restaurace, kde už více než 10 let čepují naše pivo! To jsme ocenili a provozovatelům předali erb, který naše letité partnerství připomíná. Návštěvníci hodnotí kvalitu zde podávaného piva vysoko, v aplikaci „Jak Vám dnes chutná Bernard“ mu udělili nejvyšší možné hodnocení.
Tak na zdraví a na hezké putování!