
Nepředvídatelný Varhan Orchestrovič Bauer hrál v pivovaru
Varhan Orchestrovič Bauer, český hudebník, hudební skladatel, aranžér a dirigent excentrického vzezření a silného charisma, vystoupil v našem návštěvnickém centru. A dostál své pověsti umělce s širokým žánrovým rejstříkem. Zatímco z médií jsou známější spíše jeho větší projekty, v Sládkově sále vystoupil s Varhan's Groovy Jamm – jazzrockovou formací, kterou založil s bubeníkem Radkem Němejcem. Kapela hraje fussion funku, jazzu i rocku, a kromě vlastních skladeb předkládá i coververze skladeb světových autorů. O co úspornější byl Varhan ve verbálním projevu, o to více se s celou kapelou ponořil do hudební produkce, která s lehkostí proplouvala ve vlnách jazzových a bluesových inspirací. Milovníci těchto hudebních stylů mohli odcházet spokojeni z poctivě odehraného koncertu.
Další akcí Návštěvnického centra Bernard bude úplně nová talkshow Na tři s Mirkou. Známá a oblíbená pěvkyně, moderátorka a textařka Mirka Časarová si pozvala trio hostů, se kterými si bude nejen povídat, ale samozřejmě můžete počítat i písničkami. Ostatně mezi hosty prvního setkání je Jan Toužimský, zpěvák a frontman skupiny Arakain. Dalšími hosty budou Petr Slováček, šéfredaktor časopisu Svět motorů a Oldřich Vlček, český herec, režisér a scénárista. Na tři s Mirkou si můžete zajít v úterý 12. listopadu v 18 hodin. Vstupenky je možné pořídit na recepci Návštěvnického centra Bernard nebo na webu www.navstivtebernard.cz.
Další zprávy
-
24. října 2024
Vážíme si dobrých hospod. Ty nejlepší oceňujeme.
Poctivá práce musí být spravedlivě odměněna. Už mnoho let oceňujeme certifikátem kvality provozovny, které svědomitě pečují o to, aby zákazník dostáva...Poctivá práce musí být spravedlivě odměněna. Už mnoho let oceňujeme certifikátem kvality provozovny, které svědomitě pečují o to, aby zákazník dostával co nejlepší pivo. Že je restaurace nebo hostinec držitelem certifikátu se zákazníci nově dozví z velkých bronzových plaket na fasádě provozovny.
„Už se to dnes možná nenosí, ale my jsme přesvědčeni, že má smysl dělat věci pořádně, poctivě. Platí to samozřejmě i pro pivo a všechno, co k němu patří, protože ze skvělého piva mají radost a prospěch všichni. V první řadě zákazník, který si pochutná a má hezký zážitek. Stejně tak hostinský, kterému se rád vrátí spokojený host. A samozřejmě pivovar, pro který je výroba piva smyslem existence,“ vysvětluje spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Certifikát kvality je ale především sdělením pro zákazníky o tom, kde dostanou dobré pivo Bernard“.
Perfektně načepované pivo postavené před zákazníka je posledním z mnoha kroků, které k uznání vysoké kvality provozovny vedou. Pivovar sleduje např. také skladování piva, péči o výčepní zařízení i celkovou hygienu provozovny, znalosti personálu atd. „Certifikace není konečná meta. Jedná se o trvalý závazek kvality vůči pivovaru, především ale vůči zákazníkům, aby se rádi vraceli,“ upozorňuje Stanislav Bernard.
Certifikáty si postupně přebírají zástupci oceněných podniků přímo v pivovaru v našem návštěvnickém centru. Provozovatelé si kromě diplomů do interiéru mohou dát na fasády svých provozoven parádní velkou bronzovou desku, kterou si převzali od spolumajitelů pivovaru Stanislava Bernarda a Josefa Vávry.
Nejnovějšími držiteli certifikátu nejvyšší kvality jsou Hospůdka Jiřická a hospoda Na Mlýnku v Humpolci, Hybrálecká hospoda a hospoda Na Škole v Opatově na Jihlavsku, bar U Žihadel v Moravských Budějovicích a bar U Seňora v Telnici u Brna, Titanic v Břeclavi, Hospoda Na Vinici v Blatné, Restaurace Na Chaloupce ve Skalné, Restaurace Dudák v Nejdeku, restaurace Na Patě v Aši, Bernard Bar v Olomouci a Piváreň Káčko v Žilině na Slovensku.
-
6. listopadu 2024
Za záchranu dítěte dostal pivo na rok zdarma
Obdivuhodnou duchapřítomnost prokázal Zsolti Katona, který se stal náhodným svědkem a také účastníkem mimořádně vypjaté situace. Do řeky sjelo auto, v...Obdivuhodnou duchapřítomnost prokázal Zsolti Katona, který se stal náhodným svědkem a také účastníkem mimořádně vypjaté situace. Do řeky sjelo auto, ve kterém bylo dítě. Dveře auta postupně se nořícího pod hladinu nešly otevřít, muži se ale podařilo šestiletého chlapce včas přesvědčit, aby otevřel okénko, tím chlapce z vozu vytáhl a zachránil. Jeho čin jsme odměnili pivem na rok zdarma.
Vozidlo se do Vltavy na Štvanici rozjelo poté, kdy se chlapec v autě převlékal a otočil klíčkem zapalování. Událost měla dobrý konec, nikomu se nic nestalo. Auto pod hladinou ale následně museli najít a na lana jeřábu uvázat potápěči.
Zsoltiho Katonu obdivujeme. Jeho počínání jsme ocenili Bernardovou cenou, kterou dáváme za mimořádné, příkladné a férové činy. Cenu představuje symbolické velké zlaté srdce a pamětní list. K tomu přidáváme naše pivo na rok zdarma.V minulosti jsme cenu udělili například za férovou hru ve sportu, nezištnou pomoc druhým, cenu získaly např. i sportovní týmy či nadace. Přehled oceněných a jejich příběhy najdete na webu Rodinného pivovaru Bernard: https://www.bernard.cz/cs/nas-svet/bernardova-cena.
-
4. listopadu 2024
Sklidili jsme, usušili, uvařili
Právě v těchto dnech se odehrává příběh ležáku s chmelem, který se letos poprvé urodil na naší malé chmelnici za městem. Ten jsme sklidili a usušili, ...Právě v těchto dnech se odehrává příběh ležáku s chmelem, který se letos poprvé urodil na naší malé chmelnici za městem. Ten jsme sklidili a usušili, na varně se pak střídaly plné koše s prázdnými a voňavé chmelové šišky se sypaly ve velkém do horké sladiny. Teď se náš budoucí sezónní speciál, Ležák s chmelem z Vysočiny, chystá v chladu a tichu tanků a sklepů. Už nyní se na něj můžeme společně těšit, k ochutnání bude na přelomu roku.
Koření pro naši už tradiční edici Ležáku s chmelem z Vysočiny skutečně vyrostlo a uzrálo na Vysočině v nadmořské výšce 560 metrů – v několika předchozích letech chmel rostl na zahradě vrchního sládka Josefa Vávry, letos poprvé jsme sklidili z chmelnice, kterou jsme loni založili nedaleko pivovaru. „Už se mi nechtělo sklízet chmel doma na zahradě, tak jsme postavili chmelnici blíž pivovaru,“ v žertu popsal motiv pro vybudování chmelnice vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra.
Chmel rostl a zrál až v trojnásobné nadmořské výšce než v typicky chmelařských regionech. „První úroda je samozřejmě slabší, v plné síle budou rostliny za další dva tři roky. Ale chmel, který tu roste, je dobrý, plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami, bez problémů použitelný. A pivo z něj uvařené lidem chutná,“ má zkušenosti z předchozích sezón Josef Vávra.
Novou chmelnici jsme založili v květnu s pomocí studentů místní České zemědělské akademie. Je zde celkem 144 rostlin šesti druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Rubínu, Harmonie, Sládku, Vitalu a Saaz late.
Ležáku s chmelem z Vysočiny je uvařeno pouze malé množství (necelých 300 hl), bude dostupný v lahvích ve značkových prodejnách pivovaru, čepovaný v Pivnici Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci, v Bernard Barech a Bernard Pubech a vybraných provozovnách s čepovaným pivem Bernard.
-
28. října 2024
Diplomacie může být hodně tvrdé řemeslo
Bývalá velvyslankyně Eva Filipi navštívila Humpolec. Drobná dáma svojí energií a nevyčerpatelným množstvím zajímavostí a zážitků ze svého bohatého pro...Bývalá velvyslankyně Eva Filipi navštívila Humpolec. Drobná dáma svojí energií a nevyčerpatelným množstvím zajímavostí a zážitků ze svého bohatého profesionálního života zcela ovládla kinosál Návštěvnického centra Bernard, přičemž nejvíce prostoru věnovala Sýrii, kde působila 13 let. Během více než dvouhodinového setkání došlo i na množství dotazů publika.
Během války v Sýrii zemi opustila většina západních diplomatů, zůstala tam otevřená jediná ambasáda země EU. Ta česká. Za službu a pomoc Evě Filipi děkovali zástupci světových velmocí, doma se však na konci kariéry z oficiálních míst nedočkala ani podání ruky na rozloučenou. Eva Filipi za svoji kariéru mmj. zachránila několik lidských životů. Rodinný pivovar Bernard vyjádřil Evě Filipi obdiv a poděkování, letos v dubnu jí předal Bernardovu cenu, kterou oceňuje mimořádné, pozitivní, příkladné a obdivuhodné činy.
٭Eva Filipi je bývalá česká diplomatka, v letech 1991 až 1996 chargé d'affaires ČR v Iráku, mezi roky 1997 až 2002 velvyslankyně ČR v Libanonu, v období 2004 až 2010 v Turecku a v letech 2010 až 2023 v Sýrii. (٭zdroj Wikipedie)
-
22. října 2024
S kamerou ve sladovně
Novou sladovací sezonu v naší humnové sladovně Bernard v Rajhradě u Brna zaznamenala TV Nova. A vy se můžete podívat, jak se tu pracuje už hodně brzy ...Novou sladovací sezonu v naší humnové sladovně Bernard v Rajhradě u Brna zaznamenala TV Nova. A vy se můžete podívat, jak se tu pracuje už hodně brzy ráno. Co se ve sladovně děje vysvětlil divákům sladmistr Václav Štursa.
Celý rozhovor naleznete ZDE.
-
15. října 2024
V naší sladovně se do května nezastaví
Produkce naší Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna se po letní odstávce znovu rozběhla. Na úvod požehnal dobrému dílu i lidem ve sladovně převor místníh...Produkce naší Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna se po letní odstávce znovu rozběhla. Na úvod požehnal dobrému dílu i lidem ve sladovně převor místního kláštera, od této chvíle se tři desítky zaměstnanců v kontinuální výrobě nezastaví až do května. Slad tu vzniká tradičními postupy se zásadním podílem lidské práce, díky kterým získává ideální vlastnosti pro vaření českého ležáku.
„Výroba sladu je závislá na počasí, resp. na vhodné teplotě, příliš vysoká patřičnému klíčení nesvědčí, proto se produkce sladu na léto přerušuje. Odstávka pravidelně využijeme na údržbu a modernizaci,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Rajhradská sladovna od podzimu až do příchodu teplého letního počasí zpracuje více než 8 tisíc tun kvalitního ječmene z okolí a z Vysočiny. Vyprodukuje až 6,5 tisíc tun sladu, jehož největším odběratelem je náš pivovar, část produkce odeberou české a zahraniční minipivovary.
Moderní technologie nepopírá tradiční výrobní postupy
Výroba sladu tu probíhá tradičními postupy, to ovšem nevylučuje využití nejmodernějších technologií. Přísnou kontrolu vstupních surovin kromě laboratoře zajišťuje nová čistící a třídící linka. Rajhradská sladovna je jedinou u nás, která k zajištění špičkové kvality výsledného produktu využívá také optický třídič, který „prohlédne“ každé jedno zrnko ječmene. Pokud není v pořádku, k dalšímu zpracování se nedostane, přístroj jej odstraní.Přežila dva požáry i rozhodnutí o uzavření
Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Úspěšné éry sladovny, která původně především exportovala, střídala období méně úspěšná. Sladovna dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výroba byla obnovena v roce 1951. Od roku 2000 vlastníme sladovnu my, podnik určený k uzavření jsme tak zachránili. Do modernizace provozu jsme postupně investovali již desítky milionů korun. Rajhradská humnová sladovna je největší ve střední Evropě.