Nepředvídatelný Varhan Orchestrovič Bauer hrál v pivovaru
Varhan Orchestrovič Bauer, český hudebník, hudební skladatel, aranžér a dirigent excentrického vzezření a silného charisma, vystoupil v našem návštěvnickém centru. A dostál své pověsti umělce s širokým žánrovým rejstříkem. Zatímco z médií jsou známější spíše jeho větší projekty, v Sládkově sále vystoupil s Varhan's Groovy Jamm – jazzrockovou formací, kterou založil s bubeníkem Radkem Němejcem. Kapela hraje fussion funku, jazzu i rocku, a kromě vlastních skladeb předkládá i coververze skladeb světových autorů. O co úspornější byl Varhan ve verbálním projevu, o to více se s celou kapelou ponořil do hudební produkce, která s lehkostí proplouvala ve vlnách jazzových a bluesových inspirací. Milovníci těchto hudebních stylů mohli odcházet spokojeni z poctivě odehraného koncertu.
Další akcí Návštěvnického centra Bernard bude úplně nová talkshow Na tři s Mirkou. Známá a oblíbená pěvkyně, moderátorka a textařka Mirka Časarová si pozvala trio hostů, se kterými si bude nejen povídat, ale samozřejmě můžete počítat i písničkami. Ostatně mezi hosty prvního setkání je Jan Toužimský, zpěvák a frontman skupiny Arakain. Dalšími hosty budou Petr Slováček, šéfredaktor časopisu Svět motorů a Oldřich Vlček, český herec, režisér a scénárista. Na tři s Mirkou si můžete zajít v úterý 12. listopadu v 18 hodin. Vstupenky je možné pořídit na recepci Návštěvnického centra Bernard nebo na webu www.navstivtebernard.cz.
Další zprávy
-
10. října 2024
Pokračujeme se soutěží talentovaných kuchařů BernardChef
Vyhlašujeme třetí ročník soutěže BernardChef pro studenty gastronomických škol a nadšené amatéry. Cílem soutěže je vyhledat a podpořit fortel, originalitu a kreativitu talentovaných kuchařů a podpořit výuku tohoto oboru. „Poptávka po kvalitní gastronomii trvá a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popsal motivy pro uspořádání soutěže Standa Bernard.
Do soutěže může škola přihlásit dva reprezentanty z posledního ročníku kuchařského oboru, nebo se může kdokoliv přihlásit sám. Přihlášky je možné podat prostřednictvím webu soutěže www.bernardchef.cz do 31. října 2024. Z prvního korespondenčního kola pořadatel vybere osmero semifinalistů, kteří v polovině ledna 2025 poměří svoje síly v jihlavském gastronomickém centru Gurmandie. Odtud postoupí čtyři soutěžící do finále, které proběhne koncem ledna 2025 v našem Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci.
-
8. října 2024
Vrakem přes Pákistán
Návštěvnické centrum Bernard bylo dějištěm zábavné přednášky o unikátní, jak sami aktéři říkají, tragikomické cestě do Pákistánu. V hlavních rolích výpravy i setkání v kinosále byli bratři Honza a Tomáš Rendlovi, kteří barvitě popsali výpravu do vzdálené země 30 let starým „vrakem“ vozu Subaru Libero. Cesta původně plánovaná na necelých 10 tisíc kilometrů se nakonec protáhla na dvojnásobek, a to především proto, že vůz vypovídal službu více, než se dalo předpokládat. A tak kromě toho, že mladí pánové projeli Srbsko, Albánii, Makedonii, Turecko, Írán a Pákistán, jezdili velmi často od servisu k servisu. Na dvouhodinové povídání, ve kterém Honza a Tomáš mimo jiné popisovali průjezd Pákistánu s vojenským doprovodem, navazoval bezpočet dotazů publika a následná „podpisovka“, především do jejich cestopisných publikací.
-
3. října 2024Večer s cimbálovou kapelou
15. října 2024 naplní Sládkův sál cimbálová muzika.
Pěkná muzika a dobré pití k sobě patří odnepaměti. Proto jsme k nám pozvali skvělou Cimbálovou muziku Radošov, která se pod vedením primáše Radima Havlíčka už spoustu let těší vynikající pověsti. Dokladem toho jsou četné úspěchy doma i v zahraničí a řada ocenění.
Zveme vás 15. října 2024 od 19.00 hodin do našeho Sládkova sálu na cimbálový večer s tancem a posezením nejen u piva.
Vstupenky pořídíte pohodlně online.
-
1. října 2024
Uvádíme pátý ročník pivní pálenky
Poprvé jsme ji vypálili v době protiepidemických opatření v roce 2020. Byl to experiment, zároveň ale bylo jasné, že se podařilo přivést na svět nápoj, který by si měl najít svoje místo na výsluní. To se potvrdilo a nyní uvádíme už pátý ročník pivní pálenky. Je vyrobena z lahodného, svrchně kvašeného speciálu Bohemian Ale, ze kterého získává unikátní vlastnosti.
„Z piva, které mimo jiné obsahuje třeba koriandr, se do chuti pálenky skvělým způsobem propisuje chuť sladu, někdo v ní může cítit až karamelové tóny, voní po bylinkách a koření. Je křišťálově čistá, silná, ale hebká,“ popisuje pálenku Jiří Syrovátka, mistr biolihovaru Zámecké sady v Chrámcích, kde destilát vzniká.
Nápoj pro slavnostní příležitosti i pro chvíle odpočinku obsahuje 50,6 % alkoholu. Na trh je nyní uvedeno 3330 půllitrových lahví, každá má svoje jedinečné označení.
Tajný postup výroby
Vedle vstupní suroviny se na vlastnostech destilátu zásadně podepisuje výrobní postup. „Nezbytné je vaření v měděných kotlích a nerovnoměrné topení dřevem. Co ale zcela vyřadí nežádoucí chutě a vůně a co naopak vytáhne vítané vlastnosti pálenky, si nechávám pro sebe,“ neprozrazuje své tajemství destilér Jiří Syrovátka.Pivní pálenka Bernard, ročník 2024, je k dostání ve značkových prodejnách Bernard a v e-shopu.
-
26. září 2024
Sklidili jsme z nejvýše položené chmelnice
Je typický pro nížiny Žatecka a Lounska, ale dařit se mu může i podstatně výše. Svědčí o tom letošní první sklizeň chmele v Humpolci na zřejmě nejvýše položené chmelnici v ČR. Experimentální chmelničku o 144 rostlinách jsme vysadili loni v nadmořské výšce asi 560 metrů. První úroda poslouží při výrobě sezónního pivního speciálu s jasným názvem – Ležák s chmelem z Vysočiny.
„Už se mi nechtělo sklízet chmel doma na zahradě, tak jsme postavili chmelnici blíž pivovaru,“ v žertu popisuje motiv pro vybudování chmelnice vrchní sládek a generální ředitel Rodinného pivovaru Bernard Josef Vávra. Skutečným motivem je zvyšující se poptávka po sezónním speciálu, jehož hlavní „koření“ vrchní sládek několik let pěstoval doma na zahradě.
Chmel nyní rostl a zrál v nadmořské výšce kolem 560 metrů, tedy až v trojnásobné nadmořské výšce než v typicky chmelařských regionech. „První úroda je samozřejmě slabší, v plné síle budou rostliny za další dva, tři roky. Ale chmel, který tu roste, je dobrý, plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami, bez problémů použitelný. A pivo z něj uvařené lidem chutná,“ má zkušenosti z předchozích sezón Josef Vávra.
Do kotle s ním
Po sklizni se chmel suší a co nejdříve jej použijeme pro výrobu piva. „Chmel má své specifické vlastnosti. Pokud se včas nepoužije, rychle oxiduje a pivu více uškodí, než prospěje,“ dodává Josef Vávra. Nové pivo s chmelem z Vysočiny bude k ochutnání pravděpodobně na přelomu roku.Novou chmelnici jsme založili v květnu s pomocí studentů místní České zemědělské akademie. Je zde celkem 144 rostlin šesti druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Rubínu, Harmonie, Sládku, Vitalu a Saaz late.
-
25. září 2024
Černý ležák Bernard je nejlepším českým tmavým pivem
První místo v kategorii tmavých piv degustační soutěže České pivo 2024 získal Černý ležák Bernard. Vyhlášení výsledků proběhlo jako hlavní bod programu Svatováclavské slavnosti, která proběhla v úterý v prostorách Pražské křižovatky. Cenu si převzal vrchní sládek a generální ředitel našeho pivovaru Josef Vávra. Černý ležák je naším vůbec nejoceňovanějším pivem, doma i ve světě už posbíral více než 100 ocenění, včetně těch nejvyšších. Nedávno například získal první místo v kategorii tmavých ležáků na jedné z nejprestižnějších světových degustačních soutěžích World Beer Awards v Londýně.
Černý ležák Bernard má plnou chuť s jemnou hořkostí, není sladký, jak se od tmavého piva obvykle očekává. Pivovar do něj přidává jemné kvasnice, díky nimž pivo sekundárně dokváší přímo v lahvi. Vaří se ze čtyř druhů sladů, kvasnic z vlastní produkce, vody z hlubinných vrtů a s použitím žateckých chmelů. V prodejnách je k dostání v typických lahvích pivovaru s patentním uzávěrem, do restaurací se dodává také v sudech.