Pátý ročník pivní pálenky slaví úspěch
Poprvé jsme ji vypálili v době protiepidemických opatření v roce 2020. Byl to experiment, zároveň ale bylo jasné, že se podařilo přivést na svět nápoj, který by si měl najít svoje místo na výsluní. To se potvrdilo. Pálenka je vyrobena z lahodného, svrchně kvašeného speciálu Bohemian Ale, ze kterého získává unikátní vlastnosti. Zřejmě i díky nim pálenka zabodovala v zahraničních soutěžích v Německu, Anglii i Španělsku. Tento výjimečný nápoj se tak kromě sladových a karamelových tónů nyní může pochlubit i třemi zlatými medailemi. A nás to velmi těší.
„Je křišťálově čistá, silná, ale hebká,“ popisuje pálenku Jiří Syrovátka, mistr biolihovaru Zámecké sady v Chrámcích, kde destilát vzniká.
Nápoj pro slavnostní příležitosti i pro chvíle odpočinku obsahuje 50,6 % alkoholu. Každá z lahví má své jedinečné označení.
Tajný postup výroby
Vedle vstupní suroviny se na vlastnostech destilátu zásadně podepisuje výrobní postup. „Nezbytné je vaření v měděných kotlích a nerovnoměrné topení dřevem. Co ale zcela vyřadí nežádoucí chutě a vůně a co naopak vytáhne vítané vlastnosti pálenky, si nechávám pro sebe,“ neprozrazuje své tajemství destilér Jiří Syrovátka.
Pivní pálenka Bernard, ročník 2024, je k dostání ve značkových prodejnách Bernard a v e-shopu.
Další zprávy
-
7. květnaVydejte se na dvě rozhledny, pro dobrou věc
V závodním tempu nebo vycházkově, samostatně nebo ve skupině. Každý se může rozhodnout, s jakým nasazením se zapojí do třetího ročníku benefiční akce Na dvě rozhledny, která se uskuteční v sobotu 10. května 2025 v Humpolci. Výtěžek akce bude určen Nadačnímu fondu pomoci Bernard, který ve městě a nejbližším okolí pomáhá lidem v nesnázích a nově také mladým talentům.
Startovat se bude z házenkářského areálu v ulici Jindráčkové, odkud účastníci vyrazí na asi pětikilometrovou trasu, která vede na ochoz rozhledny na pivovarském komíně, na rozhlednu hradu Orlík a zpět na sportoviště. Každý si zvolí svoje tempo, může běžet, klusat nebo účast pojmout třeba jako vycházku. Důležité je jen projít kontrolními body a dorazit zase zpět na sportoviště.
Pivo na rok zdarma
Zúčastnit se je možné ve dvou kategoriích – závodníci a výletníci. Nejrychlejší závodník a závodnice například dostanou pivo na rok zdarma. Výletníci – rodiny, přátelé a malé kolektivy, budou startovat po skupinkách a také pro ně jsou připraveny ceny.Závodníci budou s odstupy startovat od 12:30, asi po hodině bude následovat vyhlášení pořadí a předání cen. Výletníci se na trasu vydají po 14. hodině.
O vstupenky na Bernard Fest
Startovné se bude hradit v hotovosti na místě, pro jednotlivce je 300 korun a pro rodiny 500 korun. Počet účastníků akce je limitovaný, je vhodné se včas přihlásit na https://www.nazavody.cz/zavod/600-na-dve-rozhledny-s-nadacnim-fondem-bernard/ nebo na e-mailové adrese prihlasky@bernard.cz.V ceně startovného jsou vstupy na rozhledny a jedno pivo Bernard v cíli. Všichni účastníci akce se automaticky dostávají do slosování o dvě dvoudenní vstupenky na Bernard Fest 2025. Pro prvních sto přihlášených jsou připraveny pamětní medaile.
V případě nepříznivého počasí se akce přesune na jiný termín.
-
22. dubnaNejen o pivu se Standou
Náš Standa se bavil o pivovaru, pivu, podnikání… A zdaleka nejen o tom v podcastu Václava Nechyby.
Zveme ke sledování, třeba si k tomu dáte pivko. Přejeme příjemně strávený čas. A na zdraví.
-
17. dubnaVyšlo nové číslo magazínu Vlastní cestou
Žertovat, riskovat a být odvážný je důležité nejen ve filmovém průmyslu, kterému se Nick McCallum věnuje již od 80. let minulého století, mimo jiné produkoval také tři nové díly Hvězdných válek. Humorem, smíchem a trochou hipízáctví vás naplní i další rozhovor s hudebníkem a zpěvákem Romanem Holým.
Fejeton Ondřeje Neffa vás přiměje k zamyšlení nad skutečným rytmem novinářova života a v komiksu Dawson City si oprášíte rčení "lehce nabyl, lehce pozbyl".
Druhé číslo magazínu v letošním roce plné humoru, novinek, krásných fotek je právě na cestě do vašich schránek a ke stažení ho naleznete ZDE.Bavte se.
-
14. dubna
Stavíme byty pro zaměstnance
Pustili jsme se do projektu, který zkrášlí centrum Humpolce a rozšíří jeho ubytovací kapacity. V sousedství pivovaru v Masarykově ulici přestavujeme dlouho nevyužívaný a neudržovaný objekt na bytový dům.
Stará budova mnoho let zela prázdnotou a chátrala. To se nyní mění, při rekonstrukci domu včetně jeho podkroví vzniká šest nájemních bytů. Tři byty o dispozici 3+kk a tři menší byty 2+kk budou přednostně určeny pro zaměstnance pivovaru. V případě neobsazení je nabídneme nájemníkům mimo firmu.
Bydlení jako benefit
„Zajištění nového moderního bydlení je jeden z našich benefitů pro zaměstnance. Zázemí tu najdou současní i budoucí kolegové, ať už jsou z daleka, nebo tu bude nové bydlení pro někoho zdejšího,“ říká generální ředitel pivovaru Josef Vávra.Ruina se investicí pivovaru proměňuje v moderní objekt, který prospěje oživení a lepšímu vzhledu ulice v centru. Rodinný pivovar Bernard tak potvrzuje svou roli nejen významného podnikatelského subjektu, ale také odpovědného zaměstnavatele a společnosti, která podporuje rozvoj města.
Rekonstrukci provádí firma Podzimek & synové pod vedením architektonického Studia A, dokončení je naplánované na červenec 2025. -
9. dubnaŠťastných 13. Zazářili jsme v Londýně
Slavíme obrovský úspěch na prestižní mezinárodní soutěži European Beer Challenge 2025. Získali jsme tu 13 medailí pro všech 13 piv, která jsme do soutěže přihlásili, z toho tři „dvojité zlaté“ a pět zlatých medailí. Mezinárodní porota v Londýně porovnávala stovky vzorků piv z celého světa.
„Ocenění potvrzuje kvalitu našich piv a naši vášeň pro poctivé pivovarnické řemeslo. Posouzení nezávislé mezinárodní poroty má velkou hodnotu. Dík patří celému našemu týmu, který každý den pracuje na tom, aby naše piva patřila k nejlepším,“ považuje si výsledku náš vrchní sládek Josef Vávra.
Dvojité zlato, udělované pivům s nejvyšším bodovým hodnocením, získala piva Bohemian ALE, Bezlepkový ležák a nealkoholické pivo Švestka. Zlatou medaili si „odnáší“ Jedenáctka, Dvanáctka, Sváteční ležák, Extra hořký ležák a polotmavý Jantarový ležák. Stříbrné medaile získaly Desítka a nealkoholický Grep, bronzové medaile náleží Černému ležáku, nealkoholickému pivu Free a svrchně kvašenému pivu IPA. S takovým skóre patří Rodinný pivovar Bernard k vůbec nejúspěšnějším účastníkům této prestižní soutěže.
O European Beer Challenge
Mezinárodní soutěž European Beer Challenge dává pivovarníkům příležitost soutěžit s nejuznávanějšími světovými značkami. Všechny ze stovek přihlášených piv jsou anonymně degustovány předními evropskými obchodníky, aby identifikovali ta nejlepší piva na trhu. Soutěže se mohou účastnit pivovary všech velikostí z jakékoliv země na světě. -
1. dubnaVysadili jsme grepovníkový sad
Po úspěšném experimentu s pěstováním chmele v klimatických podmínkách Vysočiny jsme se rozhodli udělat další krok směrem k surovinové soběstačnosti. Na jižním svahu za Humpolcem jsme založili sad grepovníků. Cílem je zajištění vlastní produkce šťávy pro oblíbené nealkoholické pivo s příchutí grepů.
„Pokud může na Vysočině růst chmel, nevidím důvod, proč by zde nemohly prospívat i citrusy,“ uvádí vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra. „Samozřejmě si uvědomujeme, že místní klimatické podmínky nejsou standardní, ale časy a počasí se mění. Věříme, že dokážeme dosáhnout zajímavých výsledků.“
Nová odrůda grepu do větších nadmořských výšek
V pokusném sadu, který se rozkládá na rozloze přibližně půl hektaru na svahu, kde se ještě nedávno jezdilo na saních, byly vysazeny tři druhy grapefruitů: červený Ruby Star, žlutý Oroblanco a zcela nová odrůda vyvinutá speciálně pro chladnější podmínky – Highland Bitter. Poslední zmíněná odrůda se vyznačuje extrémně hořkou chutí, což ji činí ideální pro použití v pivovarnictví.
„Grepy mají přirozenou hořkost, která se skvěle doplňuje s charakterem našich piv. Navíc, pokud nám pokus vyjde, můžeme v budoucnu zkusit i další citrusy. Například pomeranče zde pravděpodobně nikdy plně nedozrají, ale jejich potenciální kyselost by mohla najít uplatnění v nových pivních speciálech, na kterých už teď usilovně pracujeme. Zamícháme to. A hotovo,“ dodává s nadšením vrchní sládek Vávra.
Grep jde nahoru
Nealkoholické pivo Bernard Bitter Grep Free se těší velké oblibě a jeho prodeje rostou. „Očekáváme, že do budoucna dojde k dalšímu nárůstu poptávky. Proto si děláme zadní vrátka pro případ, že by na trhu nebyl dostatek přírodní grepové šťávy. Chemické náhražky ze zásady odmítáme – kvalita surovin je pro nás klíčová a do našeho nealkoholického piva používáme výhradně koncentrát ze skutečných grepů,“ dodává k pohnutkám pro založení grepového sadu obchodní ředitel Zdeněk Šípek.
Vlastní cestou vlastních surovin
Opět jsme tak potvrdili naši filozofii nezávislosti a nekompromisní kvality surovin, které jsou bezpodmínečnou podmínkou pro vznik špičkového piva. Po vlastní varní vodě, sladovně, výrobě kvasnic a chmelnici je nyní na řadě i vlastní produkce citrusů. První úroda grepů se očekává v průběhu příštích tří až pěti let. Další plodinou v pivovarském sadu by do budoucna měly být fíkovníky a frňákovníky.