Přibývá restaurací a hospod s certifikátem kvality
Dlouhodobě podporujeme zvyšování úrovně čepování piva. Máme vypracovaný systém podpory a zkušené specialisty, kteří provozovnám pomáhají poradensky, materiálně i marketingově. Ty nejlepší pak oceňuje certifikátem kvality. Nejvyšší hodnocení, které udělujeme, získává čím dál více podniků.
„Jsme přesvědčeni, že má smysl dělat věci pořádně, poctivě. Platí to samozřejmě i pro pivo a všechno, co k němu patří, protože ze skvělého piva mají radost a prospěch všichni. V první řadě zákazník, který si pochutná a má hezký zážitek. Stejně tak hostinský, kterému se rád vrátí spokojený host. A samozřejmě pivovar, pro který je výroba piva smyslem existence,“ vysvětluje spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Certifikát kvality je ale především sdělením pro zákazníky o tom, kde dostanou dobré pivo“.
Vrátí se na dobré pivo
Sledujeme nejen samotné čepovaní, ale také skladování piva, péči o výčepní zařízení i celkovou hygienu provozovny, znalosti personálu atd. „Certifikace není konečná meta. Jedná se o trvalý závazek kvality vůči pivovaru, především ale vůči zákazníkům, aby se rádi vraceli,“ upozorňuje Stanislav Bernard. Předáním certifikátu spolupráce nekončí, kromě piva provozovnám nadále poskytujeme poradenství a školení, materiální, technickou a marketingovou podporu.
Ocenění z rukou zakladatelů pivovaru
Certifikáty si postupně přebírají zástupci oceněných podniků přímo u nás v pivovaru v Humpolci v našem Návštěvnickém centru Bernard. Provozovatelé si kromě diplomů do interiéru mohou dát na fasády svých provozoven velkou bronzovou desku, kterou si převzali od spolumajitelů pivovaru Stanislava Bernarda a Josefa Vávry.
Další zprávy
-
22. října 2024S kamerou ve sladovně
Novou sladovací sezonu v naší humnové sladovně Bernard v Rajhradě u Brna zaznamenala TV Nova. A vy se můžete podívat, jak se tu pracuje už hodně brzy ráno. Co se ve sladovně děje vysvětlil divákům sladmistr Václav Štursa.
Celý rozhovor naleznete ZDE.
-
15. října 2024
V naší sladovně se do května nezastaví
Produkce naší Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna se po letní odstávce znovu rozběhla. Na úvod požehnal dobrému dílu i lidem ve sladovně převor místního kláštera, od této chvíle se tři desítky zaměstnanců v kontinuální výrobě nezastaví až do května. Slad tu vzniká tradičními postupy se zásadním podílem lidské práce, díky kterým získává ideální vlastnosti pro vaření českého ležáku.
„Výroba sladu je závislá na počasí, resp. na vhodné teplotě, příliš vysoká patřičnému klíčení nesvědčí, proto se produkce sladu na léto přerušuje. Odstávka pravidelně využijeme na údržbu a modernizaci,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Rajhradská sladovna od podzimu až do příchodu teplého letního počasí zpracuje více než 8 tisíc tun kvalitního ječmene z okolí a z Vysočiny. Vyprodukuje až 6,5 tisíc tun sladu, jehož největším odběratelem je náš pivovar, část produkce odeberou české a zahraniční minipivovary.
Moderní technologie nepopírá tradiční výrobní postupy
Výroba sladu tu probíhá tradičními postupy, to ovšem nevylučuje využití nejmodernějších technologií. Přísnou kontrolu vstupních surovin kromě laboratoře zajišťuje nová čistící a třídící linka. Rajhradská sladovna je jedinou u nás, která k zajištění špičkové kvality výsledného produktu využívá také optický třídič, který „prohlédne“ každé jedno zrnko ječmene. Pokud není v pořádku, k dalšímu zpracování se nedostane, přístroj jej odstraní.Přežila dva požáry i rozhodnutí o uzavření
Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Úspěšné éry sladovny, která původně především exportovala, střídala období méně úspěšná. Sladovna dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výroba byla obnovena v roce 1951. Od roku 2000 vlastníme sladovnu my, podnik určený k uzavření jsme tak zachránili. Do modernizace provozu jsme postupně investovali již desítky milionů korun. Rajhradská humnová sladovna je největší ve střední Evropě. -
10. října 2024
Pokračujeme se soutěží talentovaných kuchařů BernardChef
Vyhlašujeme třetí ročník soutěže BernardChef pro studenty gastronomických škol a nadšené amatéry. Cílem soutěže je vyhledat a podpořit fortel, originalitu a kreativitu talentovaných kuchařů a podpořit výuku tohoto oboru. „Poptávka po kvalitní gastronomii trvá a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popsal motivy pro uspořádání soutěže Standa Bernard.
Do soutěže může škola přihlásit dva reprezentanty z posledního ročníku kuchařského oboru, nebo se může kdokoliv přihlásit sám. Přihlášky je možné podat prostřednictvím webu soutěže www.bernardchef.cz do 31. října 2024. Z prvního korespondenčního kola pořadatel vybere osmero semifinalistů, kteří v polovině ledna 2025 poměří svoje síly v jihlavském gastronomickém centru Gurmandie. Odtud postoupí čtyři soutěžící do finále, které proběhne koncem ledna 2025 v našem Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci.
-
8. října 2024
Vrakem přes Pákistán
Návštěvnické centrum Bernard bylo dějištěm zábavné přednášky o unikátní, jak sami aktéři říkají, tragikomické cestě do Pákistánu. V hlavních rolích výpravy i setkání v kinosále byli bratři Honza a Tomáš Rendlovi, kteří barvitě popsali výpravu do vzdálené země 30 let starým „vrakem“ vozu Subaru Libero. Cesta původně plánovaná na necelých 10 tisíc kilometrů se nakonec protáhla na dvojnásobek, a to především proto, že vůz vypovídal službu více, než se dalo předpokládat. A tak kromě toho, že mladí pánové projeli Srbsko, Albánii, Makedonii, Turecko, Írán a Pákistán, jezdili velmi často od servisu k servisu. Na dvouhodinové povídání, ve kterém Honza a Tomáš mimo jiné popisovali průjezd Pákistánu s vojenským doprovodem, navazoval bezpočet dotazů publika a následná „podpisovka“, především do jejich cestopisných publikací.
-
3. října 2024Večer s cimbálovou kapelou
15. října 2024 naplní Sládkův sál cimbálová muzika.
Pěkná muzika a dobré pití k sobě patří odnepaměti. Proto jsme k nám pozvali skvělou Cimbálovou muziku Radošov, která se pod vedením primáše Radima Havlíčka už spoustu let těší vynikající pověsti. Dokladem toho jsou četné úspěchy doma i v zahraničí a řada ocenění.
Zveme vás 15. října 2024 od 19.00 hodin do našeho Sládkova sálu na cimbálový večer s tancem a posezením nejen u piva.
Vstupenky pořídíte pohodlně online.
-
1. října 2024
Uvádíme pátý ročník pivní pálenky
Poprvé jsme ji vypálili v době protiepidemických opatření v roce 2020. Byl to experiment, zároveň ale bylo jasné, že se podařilo přivést na svět nápoj, který by si měl najít svoje místo na výsluní. To se potvrdilo a nyní uvádíme už pátý ročník pivní pálenky. Je vyrobena z lahodného, svrchně kvašeného speciálu Bohemian Ale, ze kterého získává unikátní vlastnosti.
„Z piva, které mimo jiné obsahuje třeba koriandr, se do chuti pálenky skvělým způsobem propisuje chuť sladu, někdo v ní může cítit až karamelové tóny, voní po bylinkách a koření. Je křišťálově čistá, silná, ale hebká,“ popisuje pálenku Jiří Syrovátka, mistr biolihovaru Zámecké sady v Chrámcích, kde destilát vzniká.
Nápoj pro slavnostní příležitosti i pro chvíle odpočinku obsahuje 50,6 % alkoholu. Na trh je nyní uvedeno 3330 půllitrových lahví, každá má svoje jedinečné označení.
Tajný postup výroby
Vedle vstupní suroviny se na vlastnostech destilátu zásadně podepisuje výrobní postup. „Nezbytné je vaření v měděných kotlích a nerovnoměrné topení dřevem. Co ale zcela vyřadí nežádoucí chutě a vůně a co naopak vytáhne vítané vlastnosti pálenky, si nechávám pro sebe,“ neprozrazuje své tajemství destilér Jiří Syrovátka.Pivní pálenka Bernard, ročník 2024, je k dostání ve značkových prodejnách Bernard a v e-shopu.