Proč nevaříme zelené pivo
Každý rok před Velikonoci se objeví otázka: "Kdy uvaří zelené pivo i Bernard?" Odpovídáme: „Nikdy.“
Každý má možnost volby, jak přistupovat k vaření piva. My jsme si svoji vlastní cestu vybrali už při založení pivovaru – vařit poctivé pivo tradičním způsobem, bez umělých přísad. Proto zelené pivo nevaříme.
Co stojí za svěží zelenou barvou piva
Existují dvě možnosti, jak vyrobit zelené pivo: přidat přírodní barviva z bylin, například z kopřiv, nebo syntetická potravinářská barviva. Přírodní způsob sice může dodat pivu lehký zelenkavý nádech, ale nikdy zářivou barvu, kterou lidé očekávají. A navíc se často pojí s jemnou pachutí.
Proto řada výrobců sahá po potravinářských barvivech. Obvykle se nepoužívá zelená barva, ale modrá (například brilantní modř E133), vyrobená synteticky z uhelného dehtu. V kombinaci se zlatavým pivem dostanete jasně zelenou. A to je rozcestí, na kterém se vydáváme vlastní cestou.
Pivo je čistá radost
Nechceme do piva přidávat nic, co do něj nepatří. Pro nás je pivo čistá radost, která nepotřebuje umělou barvu. Proto se každý rok na Velikonoce snažíme nabídnout speciál, který odpovídá jaru a sváteční atmosféře, ale zůstaneme u toho, co umíme nejlépe – u poctivého piva.
Bernardův Jarní speciál
Po pšeničném bílém pivu před dvěma lety letos nabízíme Jarní speciál. Je to svěží, lehké a hořké pivo s ovocnou vůní, které skvěle zapadne do jarní pohody. A barva? Zlatavá!
„Jarní speciál jsme uvařili ze čtyř druhů sladu, českého, bavorského, karamelového a pšeničného. A použili jsme několik druhů tuzemských i zahraničních chmelů. Uvařili jsme dobré, lehké a osvěžující pivo,“ představuje speciál pro jarní a velikonoční trh Josef Vávra, vrchní sládek a generální ředitel pivovaru.
Svěží nefiltrovaná novinka zlatavě jantarové barvy se dobře pije. „Jde o pivo, které může být nápojem na celý večer, obsahuje 4,1 procenta alkoholu. Hořkost 54 IBU je o trochu vyšší než u běžného ležáku, je svěží a skvěle ladí se sladovou chutí a příjemnou chmelovou vůní,“ říká dál k charakteru jarního speciálu Josef Vávra.
Další zprávy
-
22. ledna
Kdo je připraven…
... není zaskočen. Už mnoho let naši školitelé pomáhají v hostincích a restauracích zvedat kvalitu čepování piva. A zveme výčepní i k nám do pivovaru, kde s nimi probíráme řemeslo, povídáme si, jak se daří nám a jak se daří jim. A už brzy je budeme moci uvítat v našem novém školícím centru. Budujeme ho přímo v pivovaru a budou tu skvělé podmínky pro zdokonalování současných i budoucích hostinských. Tady si účastníci školení všechno v klidu a pod vedením zkušených lektorů prohlédnou a především vyzkouší a natrénují. Všichni - my z pivovaru, výčepní i návštěvníci hospod přeci chceme, aby pivo bylo pokaždé perfektní. Těšíme se!
-
17. lednaPrvní vydání magazínu Vlastní cestou v roce 2025
Hlídat český národní zájem, nelhat si do kapsy a neudělovat morální kázáníčka… To jsou hesla, kterými se řídí Ilona Švihlíková, děkanka, autorka několika knih a spoluzakladatelka spolku Svatopluk. K lehkosti žití nás povznese fotoreportáž Elišky Křenkové, která objevovala krásy Neapole tak trochu jinak. K moři, pod mořskou hladinu i do hlubin lidské mysli zavítáme s obdivuhodnou ženou, plavkyní Abhejali Bernardovou. O existenci novin zapolemizujeme s Ondřejem Neffem v jeho fejetonu „Sáhněte si, nebude!“ a na odlehčenou se pobavíme nad tradičním komiksem Dawson City.
A ten, kdo by měl málo cestování, může se tentokrát s Borisem Dočekalem vydat za krásami Bangkoku. Tak se usaďte a přejeme příjemné počtení.
Magazín je k dispozici na všech našich značkových prodejnách, můžete si ho si přečíst online a nebo si ho objednejte přímo do vaší schránky. Více se dozvíte zde: https://www.bernard.cz/cs/nas-svet/magazin-vlastni-cestou.
-
15. ledna
Mladí kuchaři bojují o titul BernardChef
Osmero studentů a studentek gastronomických škol bojovalo v jihlavském kuchařském studiu o vstup do finále kuchařské soutěže BernardChef. Mladí kuchaři a kuchařky museli v limitu tří hodin připravit tři chody – předkrm nebo polévku, hlavní chod a dezert. Nejméně jedno z jídel museli uvařit s pivem Bernard.
„Hodnotili jsme samozřejmě chuť a vzhled jídla, sledovali jsme organizaci práce, pořádek, celkový přehled a fortel účastníků. Zajímali jsme se také o kalkulaci nákladů, to je nedílná součást tohoto řemesla,“ zhodnotil průběh Michal Koreš, předseda poroty a šéfkuchař Pivnice Na Štokách v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci.
Do finále soutěže BernardChef 2025 se probojovali:
• Natálie Heralová, Střední škola gastronomická Adolpha Kolpinga, Žďár nad Sázavou
• Tomáš Grůbr, Střední škola obchodu, služeb a řemesel a Jazyková škola, Tábor
• Natálie Rohalová, VOŠ Dakol a SŠ Dakol o. p. s., Petrovice u Karviné
• Matyas Vrečka, Hotelová škola Frenštát pod Radhoštěm
Finále před přísnou porotouFinále soutěže BernardChef proběhne 28. ledna v Návštěvnickém centru Bernard v Humpolci. V čele poroty bude Pavel Mareš, šéfkuchař jihlavské restaurace Tři knížata, člen českého reprezentačního týmu a kuchař roku. V porotě bude také šéfkuchař Michal Koreš či manažer Návštěvnického centra Bernard Tomáš Lavický.
„Našim cílem je vyhledat a podpořit fortel, originalitu a kreativitu talentovaných kuchařů. A také podpořit výuku tohoto oboru. Poptávka po kvalitní gastronomii trvá a dobře připravený kuchař je pro restauraci pokladem,“ popsal motivy pro uspořádání soutěže spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.Hodnotné ceny
Pro postupující účastníky pivovar připravil hodnotné ceny jako sety kvalitních pepřů a mlýnků značky Pepper Field a dárky z pivovaru, pro finalisty sady špičkových kuchyňských nožů Dick, nabídku stáže v kuchyni Pivnice Na Štokách a pivo na rok zdarma. Benefitem pro budoucí uplatnění účastníků v kuchyních nejlepších restaurací je certifikát o účasti v soutěži. Vysláním reprezentanta školy získaly pro závěrečný ročník zdarma prohlídku Rodinného pivovaru Bernard a Návštěvnického centra Bernard včetně degustace piv a návštěvy rozhledny na pivovarském komíně.
-
8. lednaČepujte jako profíci!
Ještě máme volná místa v sobotní škole čepování. Naučíte se tu, jak poznat dobré pivo, jak perfektně připravit výčepní sklo, jak poladit výčep, aby všechno skvěle chodilo a hlavně, jak čepovat tak fantasticky, že vy i všichni kolem si budou na pivu opravdu pochutnávat.
Všechno si tu v pohodě vyzkoušíte, my vás povedeme krok po kroku, poradíme, podpoříme. Trénovat pak můžete doma nebo vám to dovolí váš hospodský.
Více informací naleznete na www.navstivtebernard.cz, pohodlně tu také rovnou koupíte vstupenku online. Nebo se pro ni stavte na recepci návštěvnického centra každý den od 9 do 20 hodin.
V sobotu se na vás budeme těšit. -
2. lednaObliba našeho piva roste. Prodalo se ho nejvíce v historii
V roce 2024 jsme vystavili 419 tisíc hektolitrů piva, nejvíce za 33 let existence. Je to o 10 tisíc hl více než v předchozím roce. Naše produkce jde proti vývoji na trhu, kde prodej piva dlouhodobě postupně klesá. Dvě třetiny piva Bernard vyčepují restaurace a hospody ze sudů, třetina se prodá v lahvích, přitom na českém trhu je poměr opačný.
„Každý rok se vypořádáváme s dalšími překážkami, od covidu přes skokové nárůsty cen energií a surovin, válku na Ukrajině, zvýšení daní, nekončící bujení administrativy až po povodně, jejichž dopad jsme také pocítili. Přesto se nám daří růst. Nemáme to zadarmo, je za tím píle a poctivá práce. Proto nás opravdu těší, že si naše pivo vybírá stále více lidí,“ hodnotí vývoj generální ředitel a vrchní sládek Josef Vávra.
„Od počátku usilujeme o co nejvyšší kvalitu piva a služeb a naše snaha přináší výsledky. Věřím v poctivou práci a dobré vztahy s obchodními partery a zákazníky. Má smysl jít vlastní cestou v marketingu a mít schopné obchodníky, kterým se daří nacházet nová odbytiště, i když řada provozoven v posledních letech padla,“ ohlíží se za uplynulým rokem také spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard, podle kterého se aktuálními výsledky pivovar přiblížil na hranu svých kapacit.
Růst pozastavil pouze covid
Náš výstav se kontinuálně zvyšuje od roku 2001 (95 tisíc hl.). Hranici 400 tisíc hektolitrů se nám podařilo přesáhnout poprvé v roce 2019, v následujících letech ovšem přišel pokles prodeje v důsledku opatření proti šíření covidu (zavírání hospod apod.). V roce 2022 byl výstav pivovaru bezmála 398 tisíc hektolitrů, v roce 2023 už 409 tisíc hektolitrů piva.Rodinný pivovar Bernard sídlící v Humpolci na Vysočině exportuje 21 procent své produkce do 25 zemí světa, nejvíce na Slovensko, do Švédska a do Bulharska. Zaměstnává 267 lidí, dalších 28 osob má práci v humnové Sladovně Bernard v Rajhradě u Brna. V roce 2022 pivovar otevřel ve svém areálu Návštěvnické centrum Bernard. V roce 2024 se v soutěži Společnosti přátel piva stal už poosmé pivovarem roku.
-
24. prosince 2024Každý den může být štědrý. Šťastné a veselé!