V naší sladovně se do května nezastaví
Produkce naší Sladovny Bernard v Rajhradě u Brna se po letní odstávce znovu rozběhla. Na úvod požehnal dobrému dílu i lidem ve sladovně převor místního kláštera, od této chvíle se tři desítky zaměstnanců v kontinuální výrobě nezastaví až do května. Slad tu vzniká tradičními postupy se zásadním podílem lidské práce, díky kterým získává ideální vlastnosti pro vaření českého ležáku.
„Výroba sladu je závislá na počasí, resp. na vhodné teplotě, příliš vysoká patřičnému klíčení nesvědčí, proto se produkce sladu na léto přerušuje. Odstávka pravidelně využijeme na údržbu a modernizaci,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Rajhradská sladovna od podzimu až do příchodu teplého letního počasí zpracuje více než 8 tisíc tun kvalitního ječmene z okolí a z Vysočiny. Vyprodukuje až 6,5 tisíc tun sladu, jehož největším odběratelem je náš pivovar, část produkce odeberou české a zahraniční minipivovary.
Moderní technologie nepopírá tradiční výrobní postupy
Výroba sladu tu probíhá tradičními postupy, to ovšem nevylučuje využití nejmodernějších technologií. Přísnou kontrolu vstupních surovin kromě laboratoře zajišťuje nová čistící a třídící linka. Rajhradská sladovna je jedinou u nás, která k zajištění špičkové kvality výsledného produktu využívá také optický třídič, který „prohlédne“ každé jedno zrnko ječmene. Pokud není v pořádku, k dalšímu zpracování se nedostane, přístroj jej odstraní.
Přežila dva požáry i rozhodnutí o uzavření
Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Úspěšné éry sladovny, která původně především exportovala, střídala období méně úspěšná. Sladovna dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výroba byla obnovena v roce 1951. Od roku 2000 vlastníme sladovnu my, podnik určený k uzavření jsme tak zachránili. Do modernizace provozu jsme postupně investovali již desítky milionů korun. Rajhradská humnová sladovna je největší ve střední Evropě.
Další zprávy
-
27. srpna 2024Pivovar ocenil mladíka za pomoc při resuscitaci
„Byla to hrozná situace. Paní prováděla srdeční masáž svého manžela v autě na sklopené sedačce a byla už značně vyčerpaná, tak jsem ji vystřídal. Tou dobou nás již instruovala operátorka na tísňové lince. Měli jsme se pokusit pána vyprostit z auta, to bylo však obtížné. Zkoušel jsem proto zastavit několik projíždějících vozidel, aby nám někdo pomohl. Nikdo nezastavil,“ popisuje Daniel Ecler událost, která se odehrála jednoho červnového večera v Pelhřimově.
Při kraji vozovky tam zastavila vozidlo žena ve středních letech, jejíž muž na sedadle spolujezdce zkolaboval. Daniel Ecler si toho všimnul a neváhal s pomocí. O oživování se pokoušel až do příjezdu profesionálů, kteří mu pomohli dostat muže z auta ven a pokračovali v resuscitaci. Bohužel, i přes úsilí trvající několik desítek minut nebyly pokusy o záchranu života úspěšné.
Ocenění za příkladný čin
Za svoje počínání mladý muž získal Bernardovu cenu. „Daniel Ecler se zachoval příkladně. Nezůstal pasivním přihlížejícím, ihned pomohl. Poté, kdy předal muže do péče záchranářů, se až do příjezdu příbuzných staral o jeho paní, zabezpečil také vozidlo. Předáním Bernardovy ceny chceme panu Eclerovi vyjádřit uznání a poděkování. Takto se nedokáže zachovat každý,“ popsal motiv udělení ceny Zdeněk Mikulášek z Rodinného pivovaru Bernard.Bernardovu cenu symbolizuje velké zlaté srdce, certifikát a také pivo na rok zdarma, což představuje průměrnou spotřebu piva v ČR na jednu osobu v předchozím roce.
Nikdo nepomohl
„S pomocí jsem neváhal, to by měla být samozřejmost. Velmi mě ale mrzí, že nám nikdo další nepomohl. Chápu, že někdo spěchá, někdo se bojí, ale do příjezdu hasičů a záchranky jsme na to byli sami. Přitom někdy stačí málo a může dojít k záchraně lidského života. Přál bych si, aby to tak mělo více lidí,“ dodal k události Daniel Ecler.Bernardova cena
Pivovar oceňuje Bernardovou cenou osoby i kolektivy nebo organizace za pozitivní, příkladné a obdivuhodné činy. Pivovar v minulosti cenu udělil například za férovou hru ve sportu, za záchranu života nebo jinou nezištnou pomoc druhým, cenu získaly např. i sportovní týmy či nadace. Přehled oceněných a jejich příběhy najdete na webu Rodinného pivovaru Bernard. -
20. srpna 2024
Nejlepší černý ležák je Bernard z Humpolce
Černý ležák Bernard je nejlepší na světě. Vyhrál svoji kategorii World´s best dark lager v jedné z nejprestižnějších světových degustačních soutěží World Beer Awards 2024 v Londýně. Piva Bernard na soutěži získala ještě další dvě zlaté, tři stříbrné a jednu bronzovou medaili.
„World Beer Awards patří k světově nejvýznamnějším soutěžím. Vítězství si vážíme také proto, že jsme ho získali už několikrát. Je to důkaz, že se nám daří dlouhodobě držet vysokou kvalitu piva,“ potěšily výsledky vrchního sládka a generálního ředitele pivovaru Josefa Vávru. Černý ležák je vůbec nejoceňovanějším pivem z produkce Rodinného pivovaru Bernard, získal už bezmála 110 ocenění z celého světa.
Černý ležák v prvním kole získal zlatou medaili a byl označen jako country winner, tedy nejlepší pivo dané kategorie z České republiky. V následujícím kole se v příslušném stylu určovalo nejlepší pivo na světě, Černý ležák Bernard zvítězil a náleží mu titul World´s best dark lager.
Nejlepší tmavý ležák na světě má plnou chuť s jemnou hořkostí, není sladký, jak se od tmavého piva obvykle očekává. Pivovar do něj přidává jemné kvasnice, díky nimž pivo sekundárně dokváší přímo v lahvi. Vaří se ze čtyř druhů sladů, kvasnic z vlastní produkce, vody z hlubinných vrtů a s použitím žateckých chmelů. V prodejnách je k dostání v typických lahvích pivovaru s patentním uzávěrem, do restaurací se dodává také v sudech.
Piva Bernard v Londýně získala celkem sedm ocenění
Zlaté medaile a ocenění country winner si v Londýně vysloužila také IPA a nové nealkoholické pivo s ovocnou příchutí Bernard Bitter Grep Free. Stříbrnými medailemi porotci ocenili Jantarový ležák, Bohemian ALE a nealkoholické pivo s příchutí višní, bronzovou medaili získal Sváteční ležák.
World Beer Awards je jedna z nejprestižnějších degustačních soutěží, kde porotci z celého světa porovnávají to nejlepší ze všech mezinárodně uznávaných pivních stylů. Nejvyšší ohodnocení z této soutěže má Rodinný pivovar Bernard z minulosti za Černý ležák, svrchně kvašené pivo Bohemian Ale a polotmavý Jantarový ležák.
-
16. srpna 2024
Pivovarský komín v Humpolci najdete hned dvakrát!
Nově můžete kromě areálu pivovaru potkat náš pivovarský komín i při příjezdu do Humpolce. Přesná miniatura pivovarského komína i s rozhlednou od 14. srpna stojí uprostřed kruhového objezdu na silnici I/34. Snad se vám bude líbit stejně jako nám.
Skutečná rozhledna v areálu pivovaru je pro návštěvníky otevřena v pracovních dnech od 9 do 17 hodin a v sobotu od 9 do 13 hodin. S ohledem na soukromí sousedů rozhledna není veřejnosti přístupná o nedělích a svátcích. Více informací naleznete na navstivtebernard.cz
-
13. srpna 2024
Aby bylo jako křen
Dobře načepované, čerstvé pivo do perfektně připravené sklenice, to je zážitek. Velký vliv na to, jaké pivo dostanete, má tedy ten, kdo ho pro vás připravuje.
Proto máme v pivovaru tzv. cestovní sládky, kteří navštěvují provozovny s čepovaným pivem Bernard. Pomáhají jak začátečníkům a brigádníkům se základními dovednostmi, tak zkušeným výčepním k tomu, aby svoje mistrovství ještě vybrousili. Umí samozřejmě poradit s čistotou a nastavením pivního vedení a skladováním piva, ale třeba i s tím, jak ušetřit za energie při chlazení piva. A za dlouhé roky praxe mají spoustu zkušeností, o kterých se v žádné příručce nedočtete.
Takto školil náš kolega Petr Kolařík výčepní v zatím jediném brněnském Bernard Baru. Ten se těší velké oblibě hostů, patří k nejúspěšnějším Bernard Barům vůbec a kromě pestré nabídky našich piv si tu hosté vychutnávají i skvělou kuchyni. -
5. srpna 2024„Bavte se,“ vzkazuje Standa Bernard
Vzpomínky na začátky i komentář současného podnikatelského prostředí, náhled do „myšlenkové kuchyně“ i směřování pivovaru do budoucna. Stanislav Bernard odpovídal na otázky magazínu KPČG, který mu udělil dva zlaté „firmové oscary“.
Rozhovor si můžete přečíst na webu www.kpcg.club.
-
2. srpna 2024Sklenička tančí už 30 let
Televizních reklam, které přežijí více než jednu kampaň, není mnoho. Natož aby se promítaly několik desetiletí. Naše „tančící sklenička“ k těm nadčasovým patří, letos je to rovných 30 let od jejího prvního nasazení. Spot se sloganem Bernard – nebezpečná známost je dál na scéně, na podzim se opět objeví ve vysílání.
Vzniku originální reklamy nepředcházel konkrétní požadavek. Jisté bylo pouze to, že jsme neměli na výrobu a vysílání mnoho peněz, proto jsme chtěli krátké video, které by se používalo především jako sponzorský vzkaz. „Mívali jsme se dvěma kreativci Lucií Věrčákovou a Miroslavem Bednářem setkání, říkejme jim třeba seance,“ usmívá se při vzpomínce na vznik kultovního spotu spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Bavili jsme se, něco jsme vypili, byla dobrá nálada. S nápadem tančící skleničky přišli oni dva. Líbilo se nám to, bylo to pozitivní, nikomu to nic nenutilo, ale vyvolávalo to úsměv a pozitivní emoce.“
Na výrobě spotu se pak pracovalo dlouhé týdny, roztančit sklenici s pivem bylo složité, filmaři tehdy neměli technologické možnosti, které mají dnes. „Výsledek skvěle podpořila hudba, kterou k reklamě složil Hynek Schneider. Líbila se nám natolik, že jsme ji používali i v rozhlasových spotech, a dokonce v telefonní ústředně pivovaru,“ připomněl Stanislav Bernard.
Kdo to mluví
Dobrou volbou byl i výběr jedinečného hlasu Jany Jelínkové, zpěvačky kapely Sto zvířat, která nezaměnitelným způsobem namluvila slogan. „Dodnes se nás lidé ptají, komu ten hlas patří. Dokonce se doma nebo u piva mezi sebou sází, o koho jde, a žádají nás o rozhřešení.“V roce 2020 jsme spot nechali upravit, aby kvalitativně vyhověl novým vysílacím standardům, ale na obsahu se nic nezměnilo. „Tančící sklenička se většinou líbí, občas někoho naopak dráždí, ale jen málokoho nezaujme. To platí i po 30 letech,“ uzavírá Stanislav Bernard. Tančící sklenička Bernard se na obrazovky vrátí v polovině října 2024.