Vánoční atmosféra ve sklenici
Adventní speciál Bernard je polotmavý ležák s výraznou chutí a vůní, který se skvěle hodí k zimnímu posezení v hospodách a restauracích. „Naše polotmavá třináctka s bohatou pěnou vznikla z kombinace kvalitních sladů – českého, bavorského, karamelového a barevného,“ představuje Josef Vávra, vrchní sládek a generální ředitel pivovaru.
Speciál se vyznačuje jemně karamelovým aromatem, plnou chutí a vyváženou hořkostí díky směsi několika druhů chmele. Obsahuje 5,6 % alkoholu a hořkost je 35 IBU. Pivo je dostupné výhradně na čepu v hospodách a restauracích.
Limitovaná nabídka pro sváteční čas
Adventní speciál byl uvařen v omezeném množství a je v nabídce do vyprodání. Můžete si ho vychutnat na čepu ve vybraných podnicích s pivem Bernard.
Další zprávy
-
26. září
Chmel z Vysočiny už voní v pivu
Sklidit, usušit, použít. Netrvalo dlouho a chmel, který ještě před nedávnem dozrával na svahu nad městem, už posloužil svému účelu. I letos připravujeme tradiční podzimní speciál, ležák s chmelem, který vyrostl na nejvýše položené chmelnici v ČR.
Koření pro edici Ležáku s chmelem z Vysočiny skutečně uzrálo na Vysočině, u nás v Humpolci, v nadmořské výšce 560 metrů. Ještě předloni chmel pro tento sezonní speciál rostl na zahradě našeho vrchního sládka Josefa Vávry, ale pro stále oblíbenější pivo už nebyla kapacita dostačující. Proto vznikla na volném slunném pozemku za městem téměř na dohled od pivovaru malá experimentální chmelnice.
Chmel tu roste a zraje až v trojnásobné nadmořské výšce než v typicky chmelařských regionech. „Zdejší chmel je dobrý, plnohodnotný, zralý, s vysokou hořkostí a aromatickými látkami, bez problémů použitelný. A pivo z něj uvařené lidem chutná, těší se na něj,“ zhodnotil kvalitu zde rostoucí veledůležité ingredience pro výrobu piva vrchní sládek Josef Vávra.
Letos pivovar připraví asi 200 hektolitrů tohoto oblíbeného pivního speciálu, k ochutnání by měl být na přelomu listopadu a prosince.
Chmelnici jsme založili v květnu 2023 s pomocí studentů místní České zemědělské akademie. Vysadili jsme zde celkem 144 rostlin šesti druhů chmele – Žateckého poloraného červeňáku, Rubínu, Harmonie, Sládku, Vitalu a Saaz late.
-
22. září
V rajhradské sladovně se až do léta nezastaví
Humnová sladovna je jedinečný „organismus“. Její provoz závisí na venkovní teplotě a jeden proces navazuje na další, takže když se tu jednou pustí do práce (z velké části manuální), nemohou ji jen tak zastavit. V naší sladovně v Rajhradě u Brna se nyní rozběhla tzv. sladovací kampaň – tedy nová sezona. Proces, který se zastaví zase až příští léto s příchodem vyšších teplot.
Na začátku nové kampaně požehnal práci a lidem ve sladovně převor Naum a páter Tomáš Holý z místního benediktinského kláštera. Tři desítky zaměstnanců se v nepřetržitém provozu nezastaví až do června, kdy bude kvůli vyšším teplotám výroba opět přerušena.
„Slad tu vyrábíme tradičními postupy, které vyžadují hodně ruční práce a cit pro surovinu. Tyto postupy nám umožňují dosahovat vysoké kvality sladu, na kterém stojí typický český ležák,“ vysvětluje generální ředitel sladovny Josef Vávra.
Pět tisíc tun sladu, osm tisíc tun ječmene
„Za uplynulou sezonu jsme vyrobili více než pět tisíc tun sladu. Největším odběratelem zůstává Rodinný pivovar Bernard, pravidelně náš slad míří i do minipivovarů a také do zahraničí. Aktuálně jednáme s potenciálním zákazníkem v Japonsku,“ uvedl sladmistr Václav Štursa. Za uplynulou sezonu sladovna vykoupila od zemědělců z okolí a z Vysočiny osm tisíc tun sladovnického ječmene.Tradiční postupy a moderní technologie
Rajhradská sladovna vyrábí slad klasickým způsobem, kde klíčí namočený ječmen rozprostřený v nízké vrstvě na podlahách (humnech). Proces klíčení na humnech včetně orání (obracení zrna) dodává sladu jedinečné vlastnosti, které jsou nenahraditelné pro výrobu kvalitních piv, zejména tradičních českých ležáků. Pro ideální proces je nutná nižší teplota, které nelze v letním období dosáhnout. Proto se výroba přerušuje, odstávka se využívá na údržbu, opravy a modernizaci provozu.Více než 150letá sladovna využívá i nejmodernější technologie jako optický třídič. Zařízení dokáže zkontrolovat každé jednotlivé zrnko ječmene, které sladovnou projde, a vyřadí ta, která nejsou v pořádku. Rajhradská sladovna je v tomto ohledu v Česku unikátní.
Přežila dva požáry, slad nahradily zbraně
Historie sladovny v Rajhradě se píše od roku 1872. Dvakrát v historii vyhořela – poprvé v roce 1919. Za druhé světové války se proměnila na zbrojovku, vyráběly se tu díly pro letadla a také pro německé rakety V-1 a V-2. Následně tu při osvobození probíhaly boje německých jednotek s Rudou armádou a sladovna vyhořela podruhé. Výroba byla obnovena v roce 1951. -
17. září
Sklidili jsme chmel na Vysočině
Už druhým rokem roste a zraje chmel na netypicky vysoko položené chmelnici na Vysočině. Vysadili jsme ji na svahu u Humpolce, téměř nadohled od našeho pivovarského areálu. Na chmelnici v nadmořské výšce 560 metrů jsme podruhé sklidili. I z letošní úrody uvaříme speciální pivo, limitované množství Ležáku s chmelem z Vysočiny.
S myšlenkou na vlastní pole s veledůležitou plodinou pro vaření piva přišel vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra. Několik let pěstoval chmel na své zahradě a používal ho do malých várek speciálního piva. „To pivo je opravdu dobré, voňavé, řízné, svěží, jeho obliba rostla a naše zahrada už nestačila. Chmel jsme proto vysadili na volném pozemku kousek od pivovaru,“ popsal vznik zřejmě nejvýše položené chmelnice na našem území vrchní sládek.
Na slunném svahu nad městem jsme vysadili 144 rostlin šesti odrůd chmele – Žatecký poloraný červeňák, Rubín, Harmonie, Sládek, Vital a Saaz Late.
Z chmelnice rovnou do varny
Sklizený chmel se ihned suší, následně putuje rovnou do pivovaru. „Vaření nebudeme odkládat. Na nový pivní speciál s chmelem z Vysočiny se milovníci piva mohou těšit na přelomu listopadu a prosince,“ zve už nyní vrchní sládek Josef Vávra. -
15. záříDny českého piva v plném proudu
Myslíme, že patron českého piva a sladovníků svatý Václav, český kníže a světec, by měl radost. Letošní Dny českého piva trvají celý měsíc září a jsou v plném proudu po celé zemi. My je oslavujeme naším oceňovaným Černým ležákem a zveme vás na návštěvu do pivovaru.
Po všechny Dny českého piva nabízíme prohlídky pivovaru. Než cestu naším areálem zakončíte degustací piv včetně Svatováclavského černého ležáku, navštívíte nejdůležitější místa, jako je varna, sladové půdy, ležácké sklepy a samozřejmě také atraktivní prostory návštěvnického centra včetně expozice s 3D modelem pivovaru a krátkým poutavým filmem o příběhu naší značky. Termíny prohlídky je možné si rezervovat na webu www.navstivtebernard.cz/cs/prohlidky.
Jak u nás v Pivnici Na Štokách, tak v mnoha hospodách a restauracích s naším pivem si můžete vychutnat právě Svatováclavský černý ležák. Tato oblíbená tmavá dvanáctka získala již více než 115 ocenění včetně těch nejvyšších z nejprestižnějších světových i domácích soutěží. Skromně se domníváme, že je to opravdu ojedinělé pivo. Ostatně, nejlépe to můžete zjistit na vlastní chuť.
Na zdraví!
-
9. záříZachytáváme chmelové kaly
Pořídili jsme druhou odstředivku na chmelové kaly. Odstředění a zachycení chmelových kalů znamená menší znečištění odpadních vod, které odchází z pivovaru, a následně nižší zatížení čistírny.
Zařízení máme připraveno především do zálohy v případě výpadku už fungující technologie na oddělení varny. Jde o jeden z bezpočtu kroků, které děláme na cestě k co nejkvalitnějšímu pivu a také v naší snaze být ohleduplní k životnímu prostředí.
-
4. záříBernard na Araratu
Z Araratu, kde podle bible přistála po potopě světa Noemova archa, nám cestovatel Miloslav Hubený poslal fotografii, která nás potěšila a překvapila. Na vrcholu 5 137 m vysoké hory na turecko-iránsko-arménském pomezí s kamarádkou Andreou drží transparent Bernard.
„Pivo Bernard čepuji už dlouhé roky a s pivovarem máme skvělé vztahy. Chtěl jsem vám nějakou fotkou z cesty udělat radost,“ sdělil nám dobrodruh, který je provozovatelem kavárny Dokola zmrzlina a káva v Cerhenicích u Kolína.
Miloslav Hubený po světě putuje na kole, na kterém dojel z Cerhenic i k úpatí Araratu. Už tak projel kus světa – Indii, Vietnam, Filipíny, Bangkok, Malajsii, Sumatru, Singapur… Jeho expedice mají zároveň charitativní podtext, Miloslav je aktérem projektu Kolodruh.cz, jehož prostřednictvím shromažďuje prostředky na podporu těžce nemocných dětí.