Vyznáte se ve stylech čepování?
Otestujte své znalosti čepování! Víte, jaký je rozdíl mezi hladinkou, šnytem a mlíkem? Tento krátký kvíz prověří, jak dobře se vyznáte ve stylu servírování piva.
Další zprávy
-
27. únoraCo říká pěna 2. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká. A nemusíte být zrovna zkušení pivaři, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme.
V předchozím díle jsme si ukázali, jak to má vypadat, když je pivo dokonale načepované. Dnes se podíváme, co znamená, když pivní pěna dělá na sklenici malou čepičku.
Výčepní nejspíš čepoval pivo na dva zátahy. Někdy v pivní pěně zůstane jedna větší bublina. Ta se tam dostane spolu s pivem ve chvíli, kdy výčepní noří koncovku kohoutu opakovaně do rozčepovaného piva. Nemusíte ji propichovat, ona za chvíli zmizí. Na zdraví!
-
25. února
112. ocenění! Černý ležák je vytrvalec
První místo v kategorii tmavých piv prestižní české degustační soutěže PIVEX 2025 získal náš Černý ležák Bernard. Jde už o 112. ocenění, které toto výjimečné pivo z naší produkce získalo na soutěžích doma i ve světě.
„Vaříme ho podle původní receptury z roku 1997, přesto, nebo možná právě proto, má stále přízeň jak odborníků, tak zákazníků. Má výraznou plnou chuť, ale není sladké, jak se od tmavého piva očekává. Na pivním trhu je zcela ojedinělé,“ řekl vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra.
Do Černého ležáku Bernard se přidávají jemné kvasnice, díky nimž pivo sekundárně dokváší přímo v lahvi. Vaří se ze čtyř druhů sladů, má plnou chuť s jemnou hořkostí. Pivovar Bernard k výrobě využívá vlastní zdroje vody, ječný slad ze Sladovny Bernard, další speciální slady nakoupené v České republice a žatecké upravené chmely.
PIVEX 2025
PIVEX je nejstarší degustační soutěží piva a již přes třicet let ji pivovarští odborníci řadí do pozice nejprestižnějšího a nejvýznamnějšího oborového degustačního hodnocení v České republice.
-
25. února
Ivan Hlas rozezpíval pivovar
Známý písničkář Ivan Hlas naplnil do posledního místa Sládkův sál našeho návštěvnického centra. Ti, kdo dorazili, rozhodně nelitovali. Večeru vládla pohodová atmosféra, skvělá hudba a humor.
„Nenápadného hitmakera“ doprovodili dva excelentní instrumentalisté, kytarista Norbi Kovács a violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba. Trio potěšilo publikum nejen známými hity, ale i méně známými skladbami. Hudebníci si koncert očividně užívali, prokládali ho vtipnými komentáři a vzájemnými narážkami, což ještě umocnilo uvolněnou a přátelskou atmosféru.
Několik písní zaznělo i bez hlavního protagonisty Ivana Hlase, což jen potvrdilo sílu jednotlivých osobností, které se v této formaci daly dohromady. Kytarista Norbi Kovács okouzlil svým mistrovským ovládáním svého nástroje, ale také pěveckým vystoupením mmj. v maďarštině.
Nejbližšími akcemi pro veřejnost v Návštěvnickém centru Bernard bude stand-up Tigrana Hovakimyana (8. dubna) a pokračování talkshow Mirky Časarové s názvem Na tři s Mirkou (29. dubna). Jejími hosty budou zpěvák Vlasta Horváth, oční lékař Jiří Blažek a operní pěvec Bohdan Petrović. Vstupenky a bližší informace najdete na www.navstivtebernard.cz
-
24. únoraKvíz: Jak dobře znáš náš pivovar?
Otestujte si své znalosti o našem pivovaru a podělte se o výsledek se svými přáteli.
-
20. únoraCo říká pěna 1. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká a nemusíte být zrovna zkušení pivaři. Tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme.
Pěna je rovná, hustá, hutná, krémová bez bublin a sahá k hornímu okraji skleniceVýčepní načepoval pivo na jeden zátah. Věděl, že sklenice, do které čepuje pivo, musí být perfektně umytá a mokrá. Pivo bude mít optimální říz. Tak je to správně. Na zdraví!
Více o kvalitě a péči o pivo naleznete na www.bernard.cz/cs/kvalita.
-
14. února
Láska prochází žaludkem...
Připravili jsme si pro vás na svatého Valentýna v Pivnici Na Štokách speciální menu.
Dobrou chuť!