Co říká pěna 3. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká. A nemusíte být zrovna zkušení pivaři, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme nebo ne.
Jak to má vypadat, jsme si ukázali v prvním a druhém díle , ale co když nám donesou pivo, jehož pěna je suchá, jakoby papírová. Drží tvar, který připomíná kopec…
Tady se čepuje pivo několikrát. Někdy můžete najít v pěně i střed, který má tvar sopky. Ten vznikne tak, že pivo čeká na svého zákazníka přímo pod kohoutem, ze kterého odkapává pivo doprostřed rozčepovaného piva… Takové pivo je žádáno pro svůj menší říz a vyšší teplotu.
Další zprávy
-
8. července 2024Jen pivo a grep
Velkou vědu nedělá náš vrchní sládek Josef Vávra z toho, jak se mu podařilo udělat nové grepové nealko. Prostě vzal dobré pivo, přírodní grepovou šťávu, zamíchal to, no a hotovo.
Naše nová reklama je na světě, stejně jako Bernard Bitter Grep Free. Koukněte a ochutnejte.
Na zdraví! -
16. července 2024Extra hořký ležák zachutnal
Původně jsme ho uvařili jako speciál v limitovaném množství. Zachutnal ale natolik, že jsme ho zařadili do naší stálé nabídky. Na Extra hořký speciál Bernard se můžete začít ptát v restauracích a hospodách nabízejících pivo Bernard, k dostání je také v marketech v lahvích s patentním uzávěrem.
Běžný ležák má kolem 35 jednotek hořkosti, náš extra hořký jich má 60. Vysoká hořkost je ale zároveň vyvážená, harmonická a lahodně doznívající. Je to prostě velmi pitelné pivo.
Ve vůni i chuti jsou cítit citrusy, protože jsme pro toto typické spodně kvašené pivo použili chmele jako jsou Agnus, Amarillo a Citra, které se obvykle používají pro svrchně kvašená piva typu IPA. Množství alkoholu je jako u českého ležáku, v tomto případě pět procent. -
10. července 2024
Největší na světě
Málo se o ní ví, ale je největší svého druhu na světě. V Rajhradě u Brna stojí už 152 let sladovna, ve které vzniká základní surovina pro výrobu našeho piva. Dosud se tu pracuje tradičním způsobem, který je z významné části manuální. „Je to nákladný a pracný způsob, ale takto vyrobený slad je nejvhodnější pro vaření dobrého českého ležáku,“ vysvětluje generální ředitel Sladovny Bernard Josef Vávra. Tradice ovšem nebrání zde využívat nejmodernější technologie pro kontrolu surovin a úspory energií.
O založení sladovny se v roce 1872 zasadila skupina místních rolníků s podporou rajhradských benediktinů. Cílem bylo zajistit si odbyt obilí za výhodné ceny. Sladovna se brzy musela vypořádat s hospodářskou krizí, v roce 1919 pak skoro celá shořela, opravený areál znovu vážně poškodila druhá světová válka, namále měl podnik ještě jednou na sklonku devadesátých let minulého století. Sladovnu určenou k uzavření ale koupil Rodinný pivovar Bernard. „Chtěli jsme mít všechny suroviny pod kontrolou,“ vysvětluje Josef Vávra, proč se se spolumajitelem Rodinného pivovaru Bernard Stanislavem Bernardem v roce 2000 rozhodli sladovnu koupit.
Dnes sladovna ročně zpracuje asi osm tisíc tun kvalitního ječmene z jižní Moravy a z Vysočiny, vyprodukuje šest a půl tisíce tun sladu určeného pro výrobu českého ležáku. „Hlavním odběratelem je Rodinný pivovar Bernard, další slad odebírají desítky menších pivovarů a minipivovarů, část produkce jde na export,“ uvádí Josef Vávra.
Tradice a moderní technologie
Stejně jako před 150 lety tu i dnes ručně rozprostírají máčený ječmen na humnech – podlahách, kde za nízké stabilní teploty zrní klíčí a čeká na další zpracování. Tradiční postupy ale nebrání použití moderních technologií. Zapojení rekuperační jednotky snížilo spotřebu plynu potřebného pro sušení sladu až o polovinu, fotovoltaické panely šetří přírodu i náklady sladovny v energetických špičkách.
Sladovna Bernard je jediná sladovna v České republice, která má supermoderní optický třídič. Kamery třídiče sledují proud ječmene vstupujícího do sladovny. Pokud zaznamenají nestandardní tvar, rozměr nebo biologické napadení, zařízení vadné zrnko nebo nečistotu z obilí proudem vzduchu vyfoukne. „Cílem je minimalizovat přítomnost mykotoxinů a dalších nežádoucích látek ve sladu. Kvalitní suroviny jsou samozřejmě základem pro co nejkvalitnější pivo,“ vysvětluje Josef Vávra, který je také vrchním sládkem největšího odběratele sladu, Rodinného pivovaru Bernard.
-
8. července 2024Vše o čepování na jednom místě
Jak se starat o trubky, jak správně načepovat pivo, na co si dát pozor…
Krátká videa, srozumitelné texty, spoustu tipů, triků a zkušeností, které vám pomohou k nejlepšímu zážitku z čepovaného piva.
Pojďte na to: www.bernard.cz/kvalita
-
1. července 2024
Na hrad a pivo jako z pohádky
Tohle by mohl být úspěšný výlet pro celou rodinu. Hrad a zámek Velhartice nedaleko Klatov je skutečně jako z pohádky, za vidění rozhodně stojí i zdejší skanzen lidové architektury či unikátní, starobylý, kamenný most, o krásné krajině kolem nemluvě. Sídlo Buška z Velhartic proslavil Jan Neruda, který přátelství známého komorníka a císaře popsal v básni Romance o Karlu IV. Údolí říčky Ostružné okouzlilo například i Jana Wericha. Pod hradem u chaty postavené podle návrhu výtvarníka Jiřího Trnky slavný herec a vášnivý rybář trávil volný čas. K Werichově chatě se dostanete po trase památkovou zónou a okrajem přírodní rezervace Borek.
Nás tu zaujalo to, že hrad míval svůj pivovar. Ten je nyní zrekonstruovaný, můžete si ho prohlédnout, ale pivo se tu už nevaří. O zážitek z piva však nepřijdete. Součástí hradního pivovaru je restaurace, kde už více než 10 let čepují naše pivo! To jsme ocenili a provozovatelům předali erb, který naše letité partnerství připomíná. Návštěvníci hodnotí kvalitu zde podávaného piva vysoko, v aplikaci „Jak Vám dnes chutná Bernard“ mu udělili nejvyšší možné hodnocení.
Tak na zdraví a na hezké putování! -
26. června 2024Proč v létě nevaříme Nefiltrovanou 10
Nefiltrovaná piva jsou vyhledávanou specialitou a jejich lahodnou chuť ocení i ten, kdo není odborník. Tato piva jsou ale „živá“ a letní vysoké teploty jim nedělají dobře. Pokud se sud s nefiltrovaným pivem příliš ohřeje například během cesty v kamionu nebo ve skladu, začnou znovu pracovat v pivu obsažené kvasnice. Tlak v sudu neúměrně stoupne a ze sudu teče pouze pěna. Situaci už pak nezachrání ani výkonné chlazení výčepu, ani lednice.
Usilujeme o to, aby se k vám naše pivo vždy dostávalo v co nejlepší kvalitě. V horkých letních dnech není jednoduché zajistit dopravu a skladování v patřičných podmínkách, proto jsme se rozhodli produkci naší Nefiltrované desítky na léto pozastavit, abychom se k ní po opadnutí vysokých teplot opět vrátili.
V letních měsících vás jistě osvěží i jiná piva, ať ta „běžná“, nebo některý z našich speciálů, jako třeba Extra hořký ležák Bernard. A pokud bude vedro skutečně neúnosné, namíchejte si náš nealko Grep třeba s Jedenáctkou, dostanete tak výborný lehký letní nápoj.
Na zdraví!