Proč nevaříme zelené pivo
Každý rok před Velikonoci se objeví otázka: "Kdy uvaří zelené pivo i Bernard?" Odpovídáme: „Nikdy.“
Každý má možnost volby, jak přistupovat k vaření piva. My jsme si svoji vlastní cestu vybrali už při založení pivovaru – vařit poctivé pivo tradičním způsobem, bez umělých přísad. Proto zelené pivo nevaříme.
Co stojí za svěží zelenou barvou piva
Existují dvě možnosti, jak vyrobit zelené pivo: přidat přírodní barviva z bylin, například z kopřiv, nebo syntetická potravinářská barviva. Přírodní způsob sice může dodat pivu lehký zelenkavý nádech, ale nikdy zářivou barvu, kterou lidé očekávají. A navíc se často pojí s jemnou pachutí.
Proto řada výrobců sahá po potravinářských barvivech. Obvykle se nepoužívá zelená barva, ale modrá (například brilantní modř E133), vyrobená synteticky z uhelného dehtu. V kombinaci se zlatavým pivem dostanete jasně zelenou. A to je rozcestí, na kterém se vydáváme vlastní cestou.
Pivo je čistá radost
Nechceme do piva přidávat nic, co do něj nepatří. Pro nás je pivo čistá radost, která nepotřebuje umělou barvu. Proto se každý rok na Velikonoce snažíme nabídnout speciál, který odpovídá jaru a sváteční atmosféře, ale zůstaneme u toho, co umíme nejlépe – u poctivého piva.
Bernardův Jarní speciál
Po pšeničném bílém pivu před dvěma lety letos nabízíme Jarní speciál. Je to svěží, lehké a hořké pivo s ovocnou vůní, které skvěle zapadne do jarní pohody. A barva? Zlatavá!
„Jarní speciál jsme uvařili ze čtyř druhů sladu, českého, bavorského, karamelového a pšeničného. A použili jsme několik druhů tuzemských i zahraničních chmelů. Uvařili jsme dobré, lehké a osvěžující pivo,“ představuje speciál pro jarní a velikonoční trh Josef Vávra, vrchní sládek a generální ředitel pivovaru.
Svěží nefiltrovaná novinka zlatavě jantarové barvy se dobře pije. „Jde o pivo, které může být nápojem na celý večer, obsahuje 4,1 procenta alkoholu. Hořkost 54 IBU je o trochu vyšší než u běžného ležáku, je svěží a skvěle ladí se sladovou chutí a příjemnou chmelovou vůní,“ říká dál k charakteru jarního speciálu Josef Vávra.
Další zprávy
-
7. března
Odevzdal nalezené peníze. Dali jsme mu za to pivo na rok zdarma
Osmašedesátiletá žena si v bankomatu v centru Kladna zadala výplatu peněz, deset tisíc korun ale nechala ležet v přístroji a odešla. Její peníze po chvíli objevil Martin Bušek. Poctivý nálezce kontaktoval městskou policii a předal jí pět dvoutisícových bankovek. Policie majitelku peněz našla a ještě ten den jí peníze předala. Jeho čin jsme odměnili Bernardovou cenou.
Martin Bušek se zachoval poctivě a příkladně. „To se musí ocenit. A může se to i odměnit, což jsme rádi udělali. Martinovi jsme předali Bernardovu cenu, kterou představuje velké zlaté srdce, certifikát a také naše pivo Bernard na rok zdarma,“ řekl Zdeněk Mikulášek z Rodinného pivovaru Bernard.Pro Martina Buška, který nyní pracuje jako školník v kladenské střední škole, to přitom není první podobný čin. „V bývalém zaměstnání jsem pracoval jako číšník při konferencích a po jedné akci jsem objevil zapomenutou kabelku, kterou jsme k sobě schoval. Po dvou dnech se k ní přihlásila majitelka a řekla, že v ní má osmdesát tisíc, což jsem ani nevěděl,“ vyprávěl při přebírání ceny Martin Bušek.
Bernardova cena
Rodinný pivovar Bernard svoji cenu uděluje za mimořádné, příkladné a férové činy. Pivovar v minulosti cenu udělil například za fair play ve sportu, nezištnou pomoc druhým, cenu získaly např. i sportovní týmy či nadace. Přehled oceněných a jejich příběhy najdete na webu pivovaru: https://www.bernard.cz/cs/nas-svet/bernardova-cena. -
6. březnaCo říká pěna 3. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká. A nemusíte být zrovna zkušení pivaři, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme nebo ne.
Jak to má vypadat, jsme si ukázali v prvním a druhém díle , ale co když nám donesou pivo, jehož pěna je suchá, jakoby papírová. Drží tvar, který připomíná kopec…
Tady se čepuje pivo několikrát. Někdy můžete najít v pěně i střed, který má tvar sopky. Ten vznikne tak, že pivo čeká na svého zákazníka přímo pod kohoutem, ze kterého odkapává pivo doprostřed rozčepovaného piva… Takové pivo je žádáno pro svůj menší říz a vyšší teplotu.
-
4. března
Přibývá restaurací a hospod s certifikátem kvality
Dlouhodobě podporujeme zvyšování úrovně čepování piva. Máme vypracovaný systém podpory a zkušené specialisty, kteří provozovnám pomáhají poradensky, materiálně i marketingově. Ty nejlepší pak oceňuje certifikátem kvality. Nejvyšší hodnocení, které udělujeme, získává čím dál více podniků.
„Jsme přesvědčeni, že má smysl dělat věci pořádně, poctivě. Platí to samozřejmě i pro pivo a všechno, co k němu patří, protože ze skvělého piva mají radost a prospěch všichni. V první řadě zákazník, který si pochutná a má hezký zážitek. Stejně tak hostinský, kterému se rád vrátí spokojený host. A samozřejmě pivovar, pro který je výroba piva smyslem existence,“ vysvětluje spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard. „Certifikát kvality je ale především sdělením pro zákazníky o tom, kde dostanou dobré pivo“.Vrátí se na dobré pivo
Sledujeme nejen samotné čepovaní, ale také skladování piva, péči o výčepní zařízení i celkovou hygienu provozovny, znalosti personálu atd. „Certifikace není konečná meta. Jedná se o trvalý závazek kvality vůči pivovaru, především ale vůči zákazníkům, aby se rádi vraceli,“ upozorňuje Stanislav Bernard. Předáním certifikátu spolupráce nekončí, kromě piva provozovnám nadále poskytujeme poradenství a školení, materiální, technickou a marketingovou podporu.Ocenění z rukou zakladatelů pivovaru
Certifikáty si postupně přebírají zástupci oceněných podniků přímo u nás v pivovaru v Humpolci v našem Návštěvnickém centru Bernard. Provozovatelé si kromě diplomů do interiéru mohou dát na fasády svých provozoven velkou bronzovou desku, kterou si převzali od spolumajitelů pivovaru Stanislava Bernarda a Josefa Vávry. -
27. únoraCo říká pěna 2. díl
Pěna k českému ležáku neodmyslitelně patří. Je to víc než jen poklička, pod kterou je to hlavní. Už když se blíží sklenice od výčepu, podle pěny poznáte, co vás čeká. A nemusíte být zrovna zkušení pivaři, tohle u nás máme všichni pod kůží. Pěna předem říká, jestli si na pivu pochutnáme.
V předchozím díle jsme si ukázali, jak to má vypadat, když je pivo dokonale načepované. Dnes se podíváme, co znamená, když pivní pěna dělá na sklenici malou čepičku.
Výčepní nejspíš čepoval pivo na dva zátahy. Někdy v pivní pěně zůstane jedna větší bublina. Ta se tam dostane spolu s pivem ve chvíli, kdy výčepní noří koncovku kohoutu opakovaně do rozčepovaného piva. Nemusíte ji propichovat, ona za chvíli zmizí. Na zdraví!
-
25. února
112. ocenění! Černý ležák je vytrvalec
První místo v kategorii tmavých piv prestižní české degustační soutěže PIVEX 2025 získal náš Černý ležák Bernard. Jde už o 112. ocenění, které toto výjimečné pivo z naší produkce získalo na soutěžích doma i ve světě.
„Vaříme ho podle původní receptury z roku 1997, přesto, nebo možná právě proto, má stále přízeň jak odborníků, tak zákazníků. Má výraznou plnou chuť, ale není sladké, jak se od tmavého piva očekává. Na pivním trhu je zcela ojedinělé,“ řekl vrchní sládek a generální ředitel pivovaru Josef Vávra.
Do Černého ležáku Bernard se přidávají jemné kvasnice, díky nimž pivo sekundárně dokváší přímo v lahvi. Vaří se ze čtyř druhů sladů, má plnou chuť s jemnou hořkostí. Pivovar Bernard k výrobě využívá vlastní zdroje vody, ječný slad ze Sladovny Bernard, další speciální slady nakoupené v České republice a žatecké upravené chmely.
PIVEX 2025
PIVEX je nejstarší degustační soutěží piva a již přes třicet let ji pivovarští odborníci řadí do pozice nejprestižnějšího a nejvýznamnějšího oborového degustačního hodnocení v České republice.
-
25. února
Ivan Hlas rozezpíval pivovar
Známý písničkář Ivan Hlas naplnil do posledního místa Sládkův sál našeho návštěvnického centra. Ti, kdo dorazili, rozhodně nelitovali. Večeru vládla pohodová atmosféra, skvělá hudba a humor.
„Nenápadného hitmakera“ doprovodili dva excelentní instrumentalisté, kytarista Norbi Kovács a violoncellista Jaroslav Olin Nejezchleba. Trio potěšilo publikum nejen známými hity, ale i méně známými skladbami. Hudebníci si koncert očividně užívali, prokládali ho vtipnými komentáři a vzájemnými narážkami, což ještě umocnilo uvolněnou a přátelskou atmosféru.
Několik písní zaznělo i bez hlavního protagonisty Ivana Hlase, což jen potvrdilo sílu jednotlivých osobností, které se v této formaci daly dohromady. Kytarista Norbi Kovács okouzlil svým mistrovským ovládáním svého nástroje, ale také pěveckým vystoupením mmj. v maďarštině.
Nejbližšími akcemi pro veřejnost v Návštěvnickém centru Bernard bude stand-up Tigrana Hovakimyana (8. dubna) a pokračování talkshow Mirky Časarové s názvem Na tři s Mirkou (29. dubna). Jejími hosty budou zpěvák Vlasta Horváth, oční lékař Jiří Blažek a operní pěvec Bohdan Petrović. Vstupenky a bližší informace najdete na www.navstivtebernard.cz